Connect with us

Kerítésen innen

Ugrásra készen? – A selyemzsinór útján – Lehetséges változatok a változásra

selyemzsinór, orbán viktor
Megosztás

Igaz lenne? Igaz lehetne? Berlin, Párizs és Brüsszel látszólag már elküldte a selyemzsinórt Orbánnak. De kell még a megerősítés a tengerentúlról, sőt talán kell még Moszkva és Peking tétova elfordulása is.

Nem elég ha Orbán megy

Hanem azért a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű, legfeljebb Orbán Viktor fantáziájában vagy propagandájában. Merthogy azért a honi választópolgároknak is lesz még némi szavuk abban, hogy kik kormányozzák az országot, és közöttük (még?) sok az Orbán-hívő. Növeli az esedékes, 2026-os voksolás jelentőségét, hogy a milliónyi érdekeltnek és a befolyásos hatalmasságoknak valójában nem csak Orbán Viktor távozását kell mérlegelni, hanem az újabb rendszerváltozás esélyét is!

Először volt az O1G

Vélhetően a kampány már megkezdődött, akár érdemes most elmélázni a lehetőségekről. Magyar Péter egyelőre nagyon vegyes és kusza csapataival már itt van, mondhatni, kéznél van. De az orbáni NER élveboncolását nem ő végezte el, hanem az immár bukottnak tetsző óellenzék, az Európai Unió, a függetlennek megmaradt sajtó, valamint – no ki is? – egy mondatban összegezve Simicska Lajos, amikor a hirdetőoszlopra rótta: O1G!, azaz Orbán egy ge#i! Márpedig ő aztán tudhatta. Addig ő volt az ország első számú, pompásan gyarapodó vállalkozója, amíg össze nem kaptak valamin a Gazdával. SL, a levitézlett fő adószedő attól fogva jobbára spórolt pénzéből tengeti napjait, és csodálja a felcsúti szomszéd páratlan felemelkedését.

No há ez az! Simicska Lajosról és lehetséges elvbarátairól az uralkodó krémen belül, valamint a centrum körüli szatellit kisgömböcökről nem vagy csak alig szólnak a híradások. Pedig csaknem biztosan létezik az a már vagyonos vállalkozói-hivatalnoki-értelmiségi réteg, amely a Fidesz soraiban vívta meg kétes erkölcsű csatáit a közjavakért, s most már szeretné szerzeményét nyugalomban élvezni és biztonságban ivadékaira hagyni. Csakhogy ez gyakorlatilag lehetetlen, mert a rendszer, pontosabban az uralkodóház nem képes önmérsékletre, jóllehet éppen ez falja fel magát, a rendszert. A rendszert, amely pedig lehetővé tette az új, orbáni középosztály-felső száz megszületését és döbbenetes gyarapodását.

Késsel a kézben?

Csak eljátszom a gondolattal: Orbán Viktort belülről is megbuktathatják – ad absurdum akár puccsal. Igaz, csak a képzeletem szórakozik velem, amikor leírom, hogy a lehetőséget lesve jó néhány önjelölt utód már jelenleg is ugrásra készen állhat késsel a kezében, hogy hátba döfje a nagyvezírt. (Éppenséggel Magyar Pétert sem a gólya hozta.) De megbuktathatják olyképpen is, ha Magyar Péternek pártépítésre, tartós választási hadjáratra összegyűjtenek néhány titkos milliárdot, amivel elérhető lenne, hogy a Fidesz ígérgetésből összerótt szivárvány-politikája elveszítse a hitelesség látszatát még a mélyen hívő Orbán-fanok előtt is.

Daganatos kór

A Fidesz már jó ideje nem politikai párt, hanem amolyan tél-túl szervezett rablóbanda – maffiózós vezetéssel. Olyan, mint valami rákos daganat, összefonódott a társadalmi-politikai felépítménnyel, nemkülönben a gazdasággal, minden fontos döntési posztot hatalmába kerített. Csakhogy ez a felépítmény, vagyis a Fidesz-maffia, az Unió pénze nélkül jelenleg már erősen ingadozik. Hatékonysága rettentően alacsony, jószerint csak a javak elsajátításában, és ennek jogi körülbástyázásában jeleskedik. Csak ezt tudja, erre specializálódott. Egyéb nem is érdekli! Az ország lepusztulóban van minden téren, a csókosok által ellopható többletjövedelem számottevően megcsappant, az oligarcha-maffiózok nagyon könnyen egymás ellen fordulhatnak a piac újrafelosztásáért. Ebben a csatában alkalmasint sérelmet szenvedhet a kivételesek között is kivételességet élvező uralkodóház. S akkor aztán csinnadratta bumm-bumm-bumm! Európa tapsolhat. Magyarország tapsolhat. Habár közben felkopik az állunk..

Orbánt talán menesztik. Talán. De marad-e a rendszer?

Ugyan ugyan! Hol vagyunk még ettől?!

Kapcsolódó

selyemzsinór orbán viktor,

Szerző