Connect with us

Ez a nap

Nem választották meg miniszterelnöknek az örmény ellenzék vezetőjét

örmény tüntetés Nikol Pasinjan
Megosztás

Polgári engedetlenségi mozgalom indulhat, ha a Köztársaság Párt nem szavazza meg miniszterelnöknek az ellenzék vezetőjét.

Kilenc órán keresztül tartott és végül eredménytelenül végződött az a parlamenti ülés, amin kormányfőt választott volna az örmény országgyűlés azok után, hogy a tüntetések miatt 10 év után távozott a hatalomból az autokratikus rezsimet kiépítő Szerzs Szargszján miniszterelnök.

Mindeközben a parlament előtt, a Köztársaság téren mintegy 30 ezer szimpatizánsa kántálta az ellenzéket vezető Nikol Pasinján nevét, akit végül nem választott meg vezetőjének az országgyűlés.

Pasinján vezette a kormányellenes demonstrációkat országszerte, amíg április végén el nem vezették egy tüntetésről a rendőrök. Ez csak olaj volt a tűzre – másnap már százezren vonultak Jereván utcáira, és Szargszján végül lemondott.

A parlamentet nem hatotta meg a forradalmi hangulat: 56-an leszavazták Pasinjánt, és csak 45 voksot kapott, így egy hét múlva újabb szavazást tartanak róla. Ha az sem lesz eredményes, feloszlatják a parlamentet. Pasinján korábban felszólította az idáig kormányzó Köztársaság Párt képviselőit, hogy szavazzanak rá, de nem járt sikerrel.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

A miniszterelnök lemondását ünneplik a tüntetők – Örményországban

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük