Városi kurír
A napi fontos.

Több szavazókörben újraszámoltatja a szavazatokat a Kúria

0 35

A Jobbik által kifogásolt két szavazókörről már döntött a Kúria, és kiderült, tényleg hibáztak a szavazatszámlálók. További hasonló döntések várhatók.

Az április 8-i választás listás eredményét megállapító NVB-határozat ellen hétfő délután 4 óráig lehetett felülvizsgálatot kérni. A Kúriának 3 napja van dönteni a kérelmekről. Nem tudni, összesen hány kérelem érkezett, de volt olyan, amiről a Kúria már döntött is.

A Jobbik még április 28-án kért felülvizsgálatot, egyebek mellett két szavazókör eredményét kifogásolva. Pálfiszegen, a zalai 1-es választókerület 001-es szavazókörében 14, a Jobbikra leadott szavazatot a NET Pártnak írták jóvá, és ugyanez történt Sárospatakon, a borsodi 5-ös választókerület 007. szavazókörében: ott 144 jobbikos szavazatot könyveltek el a NET-hez.

Az Index birtokába került a Kúria jogerős végzése (Kvk.V.37.548/2018/5.), melyben a bíróság helyt adott a Jobbik kérelmének, és elrendelte a szavazatok újraszámlálását, az eredmény összevetését az április 8-án felvett adatokkal, és az esetleges eltérések indokainak rögzítését. Mindkét esetben a Jobbiknak adtak igazat. A két szavazókörben a NET Párt 0-0, míg a Jobbik 14, illetve 122 szavazatot kapott.

A két szavazókör eredménye egyébként nem befolyásolja az egyéni választókerületekben elnyert mandátumok sorsát, mivel azokat a Fidesz jelöltjei nagy fölénnyel nyerték el, de a töredékszavazatok beszámítása miatt a végleges országos listás eredmény még nem hirdethető ki.

A Kúria az elkövetkező napokban várhatóan számos hasonló ügyben dönt majd, az Index szerint a bíróság az újpesti 053. és a bajai 001. szavazókörben választókerületben is elrendeli az újraszámolást, amit a helyi választási irodák akár már holnap el is végezhetnek.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

A választási csalásról


Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ