Connect with us

Ez a nap

Polt nem hagyja magát kifaggatni

Megosztás

Polt Péter legfőbb ügyész visszautasította az EP költségvetési bizottságának meghívását. A testület az OLAF által is érintett ügyekről akarta beszámoltatni.

Polt Orbán legfőbb ügyész
Megosztás

Polt Péter legfőbb ügyész visszautasította az Európai Parlament költségvetési bizottságának meghívását. A testület az OLAF által is érintett ügyekről akarta beszámoltatni Poltot. Az apropót az Elios-ügy adta, amelynél az OLAF nagyon sok szabálytalanságot talált, a magyar ügyészség viszont nem nyomoz, a kormány pedig nem igényel a beruházás után uniós forrást.

Polt Péter ad a látszatra

Polt meghívásáról hosszú posztot rakott ki Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, visszautasító levelében ezt is kifogásolta a legfőbb ügyész. Szerinte nem igaz, hogy megjelenési kötelezettsége lenne az EP bizottsága előtt – mint ahogy az Jávor posztjából kiolvasható –, ez pedig szerinte olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely a már folyamatban lévő európai parlamenti választáshoz köthető.

Az Alaptörvény alapján viszont az ügyészek nem fejthetnek ki politikai tevékenységet, nem is működhetnek közre ilyenben.

Ennek megfelelően, még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.

Emiatt – és a szoros határidő miatt – nem tud eleget tenni a meghívásnak, de a szakmai együttműködés iránt továbbra is elkötelezett.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Keviczki István: Polt Péter ügyészsége politikai alapon szelektál a gazdasági ügyekben

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük