Tele a gatyó, Kósa úr? – Anyuci cége lemondott a százmilliós uniós támogatásról! Ki érti ezt?

Egyfajta XXI. századi hungarikumnak tekinthetjük az az elharapódzni látszó megoldást, hogy amennyiben minden kötél szakad és az unió tényleg számon kéri a simligyanús szerződések részleteit, akkor nagyvonalúan “lemond róla” a regnáló. Az Elios-cirkusz utáni tömött sorban Kósa úr következik.

Előre megfontolt gusztustalanság

Különösen undorítónak tartom, hogy Kósa Lajos nem átallotta 80 körüli édesanyját is belekeverni a sumákolásba. Őt persze értem, hiszen a fia kérte, csak nem akar neki rosszat. Szomorú hírem van kedves Kósa-mama, a kisgyerek előre megfontoltan volt genyó Önnel!

123 millió forintot nyert el 2017-ben Kósa Lajos édesanyjának cége

egy, a sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton. A finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította, a Méker Kft.-nek megítélt összeg volt az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizettek ki.

Kósa-mama disznai aranyat fialnak

Csakhogy most kiderült:

egy évvel az után, hogy a Méker Kft. nyert a pályázaton, a cég vezetői úgy döntöttek, hogy lemondanak a támogatásról – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló levelet maga Szilágyi Gábor, a vállalat ügyvezetője küldte el nekünk. Ezt a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2018. október 3-án küldte el a cégnek, egyetlen nappal az után, hogy a Méker Kft. jelezte: nem tart igényt a támogatásra. A hatóság tudomásul vette a kérelmet, a támogatási jogviszony így órákkal a kérelem benyújtása után megszűnt.

A Méker 251 millió forintot szánt arra, hogy korszerűsítse a sertéstelepét.

A pályázat szabályai szerint a támogatás összege legfeljebb a beruházás teljes árának felét jelentheti, vagyis a 123 millió forint kimondottan jó arányt jelentett volna. Különösen úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásról volt szó.

A cég egyébként ezen kívül egyetlen pályázaton nyert a 2014-2020 közötti uniós támogatásokat összefogó Széchenyi 2020 programban: védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére ítéltek oda nekik 3 millió forintot.

A portál megkérdezte a cég vezetőit arról, hogy a támogatás lemondása után más forrásokból korszerűsítik-e a sertéstelepet, Szilágyi Gábor azt válaszolta:

egyelőre nem történt semmi ezzel kapcsolatban. Sőt, mivel sertéspestis van Magyarországon és az EU több más pontján is, “nagyon megfontoljuk”, hogy lesz-e egyáltalán korszerűsítés

A Méker Kft.-t még 1993-ban alapították,

fő tevékenysége zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt. A nagy változás 2015 nyarán történt: a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin ekkor, fél évvel a nyolcvanadik születésnapja előtt vásárolta be magát a cégbe. A vállalkozásnak attól kezdve hirtelen meglódult a szekere.

  • 2013-ban, két évvel Kósa Lajosné érkezése előtt 491 ezer forint veszteséggel zárta az évet, az értékesítés nettó árbevétele 1,8 millió forint volt.
  • 2014-ben az árbevétel változatlanul 1,8 millió forint volt, az évet viszont megúszta a cég 32 ezer forint mínusszal.
  • 2015-ben bevásárolta magát a cégbe Kósa Lajosné, az árbevétel pedig hirtelen megugrott 1,8 millióról 77,1 millió forintra. Az évet még így is veszteséggel zárták: 458 ezer forintot vitt el a cég. A saját tőke hirtelen megnőtt 70 ezer forintról 66 millióra
  • 2016-ban még az előző évi árbevételt is több mint triplájára sikerült növelni, 255 millió forintra, és ekkor már jött a profit is: 31 millió forint lett az éves nyereség.
  • 2017-ben pedig (az eddigi utolsó évben, amelyről ismertek a pénzügyi adatok) az árbevétel már 304 millió forint volt, ebből 30 millió forint nyereség maradt.

A Méker Kft.-nek az Opten adatai szerint most három résztulajdonosa van: Kósa Lajosné, valamint egy harmincas éveiben járó testvérpár, Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs. Róluk a Népszava korábban azt írta, hogy a Kósa család egy távolabbi ágához tartoznak.

Kósa Lajos esete a kurta farkú disznóval

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük