Connect with us

Ez a nap

Kíváncsi, melyik sonka a Húsvét sztárja? Mondjuk a tutit!

sonka
Megosztás

Húsvét közeledtével idén is a kötözött sonkát keresik a legtöbben. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit veszünk, mert nagyon sok a csak „sonkának látszó valami”. Hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk. A Városi Kurír az uzletem.hu oldalhoz fordult vásárlási tanácsért.

Segítünk, nehogy mellé nyúljon!

Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége – mondta Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője.

„A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid”

– magyarázta a szakember.

A hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is

Lászlófi Attila szerint idén a szaftos húsú kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó harmadik fokára pedig a sertés felsál fér még oda.

Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a gyakran élénk rózsaszínű külsőt a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak „köszönheti”. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használja tartósításra, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel.

Lászlófi Attila röpke gyorstalpalója után senkinek nem lehet kétséges, hogy milyen sonkát kell keresnie a boltokban, vagy a piacon.

A Városi Kurír ezzel a cikkel akar hozzájárulni, a Virágvasárnappal kezdődő, minél kellemesebben eltöltött családi Húsvéthoz. Persze, ha a család az ünnepet, valamelyik szállodában tölti, ez a gond az ottani séfekre hárul, ámbár mi olvasóink helyében azért rákérdeznénk, milyen sonkát tettek éppen elénk.

Egy kis húsvéti fejtörő

Agytorna Húsvétra várva….Figyelje meg alaposan a tojáshéjakat és keresse meg, melyiket lehet összeilleszteni!

 

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi? - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük