A 75. cannes-i fesztivál megnyitóján Kijevből bejelentkezett az ukrán elnök - Városi Kurír

Sorting by

×

A 75. cannes-i fesztivál megnyitóján Kijevből bejelentkezett az ukrán elnök

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! (Ennyi!) című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutatót megelőző megnyitó ünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hirdetés

“Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben”

Jelentette ki az ukrán elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumiere termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének.

“Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (…) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik” – tette hozzá, párhuzamba állítva Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével.

Az ukrán elnök a háború áldozatairól, a Kijev melletti Bucsában megöltekről, Mariupol ostromáról beszélve közvetlenül megszólította a filmes alkotókat

“Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után. A mozi hallgatni fog vagy beszélni fog minderről? Ha van egy diktátor, ha van egy háború a szabadságért, ismét minden az egységünkön múlik. Kimaradhat-e ebből az egységből a filmművészet?” – fogalmazott Zelenszkij

Az ukrán elnök úgy vélte, hogy “a gyűlölet el fog tűnni és a diktátorok meghalnak”, de a győzelemhez szükség van a mozira is.

Az est nemzetközi sztárja az idén 60 éves Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért

Whitaker
Forest Whitaker. Fotó: Festval de Cannes

A fesztiválon mutatják be a Christophe Castagne és Thomas Sametin rendezésében készült For the Sake of Peace című Dél-Szudánról szóló filmet, amelynek Whitaker volt a producere. Az amerikai sztár először 1988-ban szerepelt Cannes-ban, amikor a Clint Estwood Bird – Charlie Parker élete című filmjének címszerepéért el is nyerte a legjobb színész díját.

A hivatalos programban bemutatásra kerülő alkotásokból készült összeállítást megelőzően a megnyitó közönsége rövid részleteket is láthatott Forest Whitaker filmjeiből, majd a zsűrielnök Vincent Lindon francia filmszínész alkotásaiból.

Az általa vezetett nemzetközi zsűriben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak: Rebecca Hall brit-amerikai, Deepika Padukone indiai, Noomi Rapace svéd és Jasmine Trinca olasz színészők mellett Aszgar Farhadi iráni, Ladj Ly francia, Jeff Nichols amerikai és Joachim Trier norvég rendezők.

Jury
Ladj Ly, Vincent Lindon, Jasmine Trinca, Joachim Trier, Rebecca Hall, Deepika Padukone, Asghar Farhadi, Noomi Rapace és Jeff Nichols. Fotó: Festval de Cannes

Köszöntőjében a zsűrielnök is az ukrán háborúról beszélt

“Valószínűleg az lenne logikus, legalábbis emberi, ha most örömmámorban úsznék attól, hogy önök előtt állhatok a világ legjelentősebb fesztiváljának az elnökeként, ünnepelném az eseményt és élvezném a megtiszteltetést, ami engem ért. De van-e hozzá jogom?” – mondta Vincent Lindon.

“Erről a helyről nem inkább arról kellene beszélni, amely az egész világot foglalkoztatja, a vérző, szenvedő bolygónk gondjairól, amely a hatalmak közönyében ég el?” – tette fel a kérdést a francia színész, majd a kultúra szerepét méltatta a társadalomban.

Vincent Lindon emlékezetett arra, hogy a cannes-i fesztivál “a fasizmus elleni küzdelem szándékából jött létre” 1939-ben, s “a hivatalos programba meghívott filmeknek nem kizárólag az a céljuk, hogy megtöltsék a mozikat”.

Vincent Lindon szerint a film egy “olyan masszív érzelmi fegyver, amelynek a tudatra ébredést kell segítenie és a közöny ellen kell harcolnia”.

A szemlét Julianne Moore amerikai színésznő nyitotta meg

A nyitófilmet rendező Michel Hazanavicius visszatérő vendége a fesztiválnak, ezúttal versenyen kívül mutatják be Ennyi! című paródiáját egy zombikról szóló katasztrófafilm forgatásáról. A Bérénice Béjo és Roman Duris főszereplésével, egy japán film alapján készült francia vígjáték hódolat a sokszor lenézett zsánerfilmek előtt.

Bejo
Bérénice Bejo a rendező Michel Hazanavicius felesége, az ennyi! című paródia főszereplője. Fotó: Festval de Cannes

A hivatalos programban a verseny szerdán kezdődik. A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 21 versenyezhet a fődíjért. Közülük naponta kettőt láthat a fesztiválközönség. Elsőként Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége című történelmi filmjét. A kormánykritikus alkotó filmjét nem először hívták meg a versenybe, de ez az első alkalom, hogy a rendező személyesen jelen lesz a filmje cannes-i bemutatóján.

A fesztivál azonban nem kíván hivatalos orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

Szerdán érkezik Tom Cruise is a Top Gun: Maverick című filmjének világpremierjére, harminchat évvel a Top Gun bemutatója után

A fesztiválon a színész pályafutásának is szentelnek egy külön rendezvényt. Őt egymás után követik idén a hollywoodi sztárok a vörös szőnyegen.

Baz Luhrmann Elvis Presleyről forgatott életrajzi filmjét is a fesztiválon vetítik először. A rock and roll legendát Austin Butler alakítja, felesége, Priscilla szerepében Olivia DeJonge lesz látható, Tom Hanks pedig Elvis befolyásos menedzsereként tűnik fel a zenés produkcióban.

A versenyben mutatják be A légy és a Karambol 79 éves kanadai rendezőjének David Cronenbergnek a legújabb filmjét (Crimes of the Future) Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben.

Egy magyar vizsgafilmet, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is meghívták a fesztivál hivatalos programjába. Az alkotást a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű versenyben vetítik.

Dér Asia Nem haltam meg című dokumentumfilm-projektje, amely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készül, a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásár Cannes Docs szakmai programjában lesz először látható.

Forrás: MTI

A cannes-i fesztiválon mutatják be a Mariupolban megölt litván rendező dokumentumfilmjét

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.