Csák János, a "zárlatos" miniszter-jelölt kiverte a biztosítékot - Városi Kurír

Sorting by

×

Csák János, a “zárlatos” miniszter-jelölt kiverte a biztosítékot

Egymás után zajlanak az új és régi miniszter-jelöltek meghallgatásai az országgyűlés bizottságai előtt. Ezek az események, ha jól figyelünk, semmitmondásuk ellenére is sokat elárulnak a jelöltekről. Csák János kultúráért is felelős miniszterjelölt bemutatkozása két vezető értelmiséginél is alaposan kiverte a biztosítékot.

Hirdetés

Péterfy Gergely: vigyázat! A szöveg iróniát tartalmaz!

“Remélem, minden középiskolás számára nyilvánvaló, hogy Csák “Odüsszeusz” János miniszter Odüsszeia-értelmezésével megbukna az érettségin. Azt bírta mondani ez a nagyszerű és művelt férfiú, hogy

“olyan leszek, mint Odüsszeusz, amikor a szirének mellett hajózik el. Viaszt öntök a fülembe, nem engedem el az abszolút mércét”.

Mint minden valamire való gimnazista tudja,

Odüsszeusz nem öntött viaszt a fülébe, mert ő épphogy hallani akarta a szirének énekét, a társai fülét ellenben azért dugta be viasszal, hogy a köztudomásúlag őrületet okozó szirén-éneket nekik ne kelljen végighallgatniuk.

Odüsszeuszt itt is határtalan kíváncsisága vezette. Az árbocrúdhoz pedig azért kötöztette magát, nehogy az ének hatására erőt vegyen rajta az őrület és nehogy hanyatt homlok rohanjon – vagyishogy ússzon – a szirének karmai közé. Hogy az abszolút mérce szorongatása alatt mit értett ez a nagy műveltségű férfiú, azt csak találgatni lehet, feltehetően valami olyasmire gondolt, amibe az asztal alatt kell kapaszkodni. (Spolier: az nem a bajusza.)

Remek érzés magyarnak lenni egy olyan hazában, ahol a megfelelő emberek vannak a megfelelő pozíciókban, és ahol érdemes energiát fektetni a tanulásba, mert magasra lehet jutni vele! Tanulj, fiatal!

(Vigyázat! A szöveg iróniát tartalmaz!)”

Gábor György: Odüsszeuszhoz hasonlította magát, csak éppen teljesen mást mondott, mint amit Homérosz megírt

“Aligha van kínosabb az öntelt és önfeledt félműveltségnél. Ott még azért nem tartunk, hogy ha Orbán valakinek pozícióval kedveskedik, a címmel és ranggal együtt járna szellem, tudás, felkészültség, kulturáltság és kvalitásérzék.

Itt van ez a Csák János. Mindjárt a meghallgatáson nagyképűen definícióba foglalta a kultúra és a civilizáció közötti különbséget (értelmetlen ostobaságot zagyvalékolt, erről magam is szösszentettem), aztán Odüsszeuszhoz hasonlította magát, csak éppen teljesen mást mondott, mint amit Homérosz megírt (Péterfy-Novák Gergely tette ezt szóvá, amúgy még mindig jó, hogy a szirénekkel összefüggésben keverte össze a dolgokat, s nem mondjuk azzal, ami Kirké szigetén történt…), de mindez csak kínos, nevetséges, egyúttal pontos jelzése a hazai közoktatási és kulturális állapotoknak, továbbá annak, kikből is rekrutálódik az orbáni hátország.
Ám a fentieknél engem sokkal jobban foglalkoztat az, hogy ez az ember, önelégülten és elbizakodottan azt mondja, hogy

„megpróbálja a kormányon belül is az abszolút mércét alkalmazni”, majd ezt az „abszolút mércét” tartva szem előtt közli, hogy az SZFE-n a tanári kar „elképesztő… így nem látom be, hogy itt történt valami”, s a CEU-ról annyit mond, hogy nem látja a negatív hatásait annak, hogy a magyar törvényeket be nem tartó egyetem elment Magyarországról.

Aztán elrebegi szépen az obligát közhelyet, hogy

„az én esztétikai ízlésemet nem szeretném rányomni a kultúrára”,

miközben a kizárólagos orbáni politikai ízlés már rég rányomódott minden szavára és közhelyes fordulatára.”

(Kép: Cseri László: A miniszterjelölt és az ő jobbkeze Hoppál Péter.)

(Ez történt eddig ma!)

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.