Fantom torony a víz felett – a Balaton Atlantisza

A fonyódi Kripta villát bemutató cikkünk után már sejthetjük, hogy a Balaton nem csak a pihenés és a nyugalom hazája. Akad itt nem egy különös hely is, melyekhez ugyancsak rejtélyes históriák kötődnek.

Mit rejt a víztükör?

Nem is gondolnánk például, hogy a víztükör alatt egy valóságos Atlantisz foglalhat helyet.  A Balaton partján főként üdülőfalvak, távolodva pedig inkább helyiek által lakott települések. Az  jó minőségű édesvíz közelsége miatt a régmúlt időkben is éltek itt emberek, sőt, a római korban még egy szigetről is említést tesz egy-két forrás, melyet egy fürdő és egy halászfalu  uralt.

Elsüllyedő világ

1237-ben azonban a tihanyiak a tatár fosztogatástól tartva felépítettek egy duzzasztógátat a Sió völgyébe, mely képes volt a vízszintet 5 méterrel megemelni, ezáltal a sziget víz alá került. Egy ugyanilyen gátat később, a török támadások idején is felhúztak, szintén sikeresen.

Balaton
Aranyhíd ami a mélyben soha sem látszik.

A víz szintjét 1730-ra normalizálták

Ekkor a sziget újra kiemelkedett a vízből, az egykori falu maradványainak egy részét pedig vagy a hullámok, vagy az építkezni vágyó emberek hordták szét.
A sziget az 1780-ig készült térképeken szerepel, így valószínűsíthető, hogy nem sokkal ezután újból elárasztotta a víz, ekkor viszont már természetes okokból. A sziget azóta sem bukkant a felszínre.

Fantomtorony a víz felett

A víz alá került sziget azóta feledésbe merült, azonban a környéken évszázadok óta kering a róla szóló történet, melyben szerepel az ókori római falu és a valamivel modernebb középkori település romjai. Utóbbinak volt egy díszes temploma is, melynek tornyát nagyobb aszály idején a mai napig látni vélik a helyiek és az ide látogatók. Mi több, egyesek még arról is beszámolnak, hogy hallották a templomtoronyban maradt harang kísérteties kongását is, melyet talán a hullámzás, vagy a víz alatti áramlatok szólaltatnak meg.
Sok halász számolt be arról is, hogy mikor a környéken halásztak, valamilyen megmagyarázhatatlan okból szinte kivétel nélkül elszakadt a hálójuk, így inkább kerülik a helyet. 1919-ben ismeretlen okból egyikük mégis úgy döntött, hogy itt veti ki a hálóját, ám a hajója elakadt. Mikor lemerült, hogy kiszabadítsa, állítása szerint látta a sokat említett tornyot, és a római település romjait.

Balaton: a titkom titok marad

Az eset után a rejtélyes sziget ismét gyorsan a feledés homályába merült, mígnem 1935-ben egy csapat halász egy tökéletes állapotban lévő római vázát ajándékozott egy tóparti múzeumnak, melyet állításuk szerint azon a nevezetes helyen “fogtak ki”. A váza eredetét könnyűbúvárok hiányában nem vizsgálták ki, egészen az 50-es évekig, mikoris két muzeológus behatóbban kezdett foglalkozni a rómaiak balatoni tevékenységeivel. A rendelkezésre álló adatokból azt szűrték le, hogy a rómaiak korában hatalmas aszály sújtotta a térséget, így a part nagyjából 1000 méterrel beljebb húzódott.
Hiába vannak majdnem hiánytalanul bizonyított feltételezések, hiába találtak kincseket a vízben, sőt, hiába minden halászok és helyiek körében terjengő legenda, a Balaton Atlantiszát mégsem kutatják tudósok, mert a tó fenekén olyan sűrű az iszap, hogy nem lehet látni semmit.

Balaton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük