Egy kis balatoni borzongás! – Villa a halott kedvesnek…

A Balatonról legtöbbünknek a strandolás, a bulizás, a kirándulás, vagy egyszerűen a nyugalom, a békés pihenés jut eszébe. A tó körül azonban számos misztikus, vagy éppen kísérteties hely is található, melyek szinte egyáltalán nem ismertek, ilyen a már nevében is “libabőrzést” ígérő Kripta villa is.

Egy igazi kísértetvilla

Jó példa erre a fonyódi Kripta villa, amely a Balaton egyik legromantikusabb, ám egyben egyik legszomorúbb történetű helye. Az épület Abrudbányai Rédinger Ödön korai halált halt kedvesének, Magdusnak állít emléket, aki az esküvő előtt kevesebb, mint három héttel vesztette életét rejtélyes körülmények között, az 1910-es években. Ugyan a Kripta villát Ödön jóval Magdus halála után, már házas emberként 1941-ben építtette, tehát a néhai menyasszony sosem járt itt életében, mégis a környékbeliek körében elterjedt egy legenda, mely szerint Magdus szelleme ott kísért, abban a házban.

„Gyerekkoromban minden nyaramat Fonyódon töltöttem- meséli egy állandó nyaraló.
Akkoriban még nem volt turistalátványosság a Kripta villa, de a misztikus légkör, az épület furcsa formája, (tényleg kriptára hasonlít), romos állapota, no meg az akkoriban még főleg szájról-szájra terjedő történetek a halott menyasszonyról, minden arrafele nyaraló, vagy lakó gyerek érdeklődését felkeltették. Izgalmas volt ezeket a sztorikat mesélni egymásnak, mondjuk szalonnasütés közben, esti sötétségben a tűz körül…”

Hófehér kísértet?

Egy másik helybeli pedig így mesélt:

“Emlékszem például egy történetre, amely szerint egyszer egy estefelé arra sétáló járókelő az épületre felnézve egy elsuhanó fehér árnyalakot vélt látni az egyik ablakban. A mai napig, évtizedek elteltével is azon kapom magam, ahányszor arra járok, hogy felnézek a fenti ablakokra…”

Kő-nászágyon kő-szerelemesek

villa

A Kripta villát azóta felújították. Alsó szintjén múzeumot, felső szintjén kávézót nyitottak. A legnagyobb látványosság viszont az a vörös homokkőből kifaragott nászágy marad, melyben a szerelmesek szobrai egymás kezét fogva fekszenek. A legenda szerint, ha egy szerelmes pár efölött, az emlékmű fölött átnyúlva megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké fog tartani.

Borzongás felsőfokon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük