Utazás a nukleáris kísértetvárosba

Elhagyatott házak, ágyra dobott ijesztő hajas baba, romos házakban eldobált gázálarcok. Mindezek a csernobili atomkatasztrófa utáni mai állapotokat tükrözik, egy vakmerő huszonkét éves angol fiú Ryan Longstaff, és két társa titkos utazásának köszönhetően.

Ryan a hétköznapokban hitelellenőrként dolgozik,

de élete álma volt, hogy bejárja a közel 2.600 négyzetkilométeres szennyezett területet Ukrajnában. Felvette a kapcsolatot két ukrán kísérővel, akik tudták, hogyan lehet behatolni – a biztonsági intézkedések megszegésével – a területre.

csernobil
fotó: pixabay

A fiúk a vezetőkkel április elsején este találkoztak Kijevben, majd kétszáz kilométeres út után az éjszakát egy elhagyatott ház padlásán töltötték, Kopacsi – egy Csernobil melletti falu – határában. Reggel még nyolc kilométert gyalogoltak, hogy elérjék Pripjaty városát – egy szellemvárost az ukrán-belarusz határon -, majd egy toronyházban töltötték az éjszakát.

fotó: pixabay

Ryan már hajnali négykor talpon volt, hogy a napfelkeltét az épület tetejéről láthassa, mielőtt nekiindul az ikonikus kísértet- vidékre.

fotó: pixabay

A területen töltött négy nap alatt ételük konzerv marhahús, fehérjepor, tészta, csokis rizs, tea és kávé volt. Az italokhoz szükséges vizet bunzen égő segítségével forralták fel – melyet a vezetők csempésztek be a zónába. Ryan elmondása szerint az éjszakák a mínusz tíz fokhoz közelítettek, így kabátban, pulóverben, melegítő alsóban és vastag zoknikban tudott csak aludni a hálózsákjában.

„ Hihetetlen, életre szóló élmény volt! Csernobil-ban megállt az idő, mintha még a nyolcvanas években lennénk. A zóna kísérteties volt, szó szerint elállt tőle a lélegzetem”.

A Pripjaty és Csernobil városok melletti V.I. Lenin atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa közvetlen és közvetett áldozatainak száma még ma sem ismert, egyes becslések szerint a kilencszázezer embert is meghaladja. A 30 km-es zónát a baleset évfordulóján 2011-ben nyitották meg az idegenforgalom előtt, de néhány hónappal később ismét betiltották.

 

fotó: pixabay

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük