Connect with us

Kerítésen innen

A Balatoni turizmus közeljövőjéről —  siránkozás helyett

nyaralását
Megosztás

Balatoni turizmus közeljövője egyáltalán nem olyan kilátástalan, mint azt előzőleg hittük. A szállodákban nagy a foglalási kedv. Sokan érdeklődnek az után is, hogy mikortól lehet szabadon hajózni a Balatonon.

A Balatonról is lekerült a lakat

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után, a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik. Sőt, a sportruházatokat forgalmazó cégek is azt gondolják, hogy napokon belül ismét fellendül a Balaton turizmusa! A megkérdezettek mind azt állítják, hogy a vírushelyzet egyik „nyertese” az egészséges életmód térnyerése és a sportturizmus lehet. Ennek oka, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

Király Zsolt

Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, hogy milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Mint mondta, egyre több cég áll sorba ilyen tréningre. A szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni. A turisztikai és a sportszolgáltatóknak erre is fel kell készülniük.

Hoffmann Henrik

A véleményt osztja többszörös magyar bajnok, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is. Szerinte a belföldi turizmus teljesítménye akár meg is haladhatja a múlt évekét, „aki utazhat, az idehaza keres élményeket. Mindez a sport mellett, a vendéglátásnak és a szállodaiparnak is jót tesz majd.” – mondta a szakember.

Tóth Balázs

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be  a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. Mint mondta: “A hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. „Azt gondolom, mivel ez egy kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontból, így mindenképpen növekedésre kell számítanunk a jövőben” – mondta a szakember.

A sport, ahol nem kunszt tartani a másfél méteres védőtávolságot

Csándli Balázs

A vírushelyzet után az elsők között kezdődött meg újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a fajta sport már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot. – mondta a  Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

Varga László

Más szállodákban is nagy az érdeklődés. „Sokan telefonon vagy e-mailben érdeklődnek aziránt, hogy tudjuk e mikortól lehet szabadon hajózni a Balatonon. Tudjuk e a versenyek időpontját, mert ők erre az időpontra már most lefoglalnák szállásukat. A bizonytalanságok ellenére mi ezt pozitívan értékeljük. Szerintünk a vírushelyzet után gyorsan szelet kaphat a balatoni turizmus vitorlája.” – mondta a füredi Hotel Aura igazgatója.

Fülöp Miklós

A sport iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a Dockyard Islands – Helly Hansen – üzlete is kinyitott a hétvégén Balatonfüreden. A vitorlás és túraruházatokat is értékesítő üzlet képviselője elmondta, hogy komoly vásárlási attitűd-váltásra számítanak a közeljövőben, hiszen egyre többen érkeznek látogatók a partra. „Sokan közülük vásárolni is szeretnének, ezért is nyitottuk meg boltunkat Balatonfüreden” – mondta , az országban 14 bolttal rendelkező Dockyard Islands hálózat kiskereskedelmi vezetője.

Nem vagyunk túl sportos nemzet, de most ez lehet a gazdasági tartalék

Éskovács Péter

A kommunikációs tanácsadó mindezekhez hozzátette: A sportturizmusban még valóban sok tartalék rejlik Magyarországon. Az Európai Unióban mi vagyunk a harmadik legkevésbé sportos nemzet. Ciprus és Horvátország után nálunk foglalkoznak a legkevesebben a rendszeres testmozgással. Legalábbis ezt mutatja az Eurostat korábbi kutatása. Mindez változhat a járvány után, elképzelhető, hogy többen fognak sportolni. Erre most fel kell készülniük a turisztikai és sporttal kapcsolatos szolgáltatóknak is. Főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget a turisztikai szakember. Ezért is hozták létre korábban Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst. Ő túrákon, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdít minden gyereket és szülőt, hogy ne csak strandon fekve, zsíros lángossal a kezükben töltsék szabadidejüket. Arra is szeretnék rávenni a családokat, hogy aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. A mesehős kincsvadászatain évente közel tízezer fővel találkozott eddig. De miután tömegrendezvények idén nyáron nem igazán lesznek, a szervezőknek azt kell átgondolniuk, hogyan lehet 2-4 fős családi csoportoknak kincsvadászatokat szervezni. Éskovács Péter szerint mindez nem lehetetlen, jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt. -vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival.

Ez volt:

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Amerika az orrára koppintott az Európai Unió turizmus után ácsingózó országainak -ugranak az ágazat nyári nagy reményei - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük