A bíróságon folytatódhat a CEU-ügy 0 36

CEU

A bécsi polgármester még új ember a posztján, és valószínűleg nem tudja mi a dolga – így reagált Tarlós István főpolgármester az Egyenes beszédben osztrák kollégája szavaira, aki megígérte, hogy nem fogják korlátozni a CEU működését Bécsben. A távozó egyetem közben kártérítési pert fontolgat magyarországi működésének ellehetetlenítése miatt. A kormány szerint azonban ez az igény teljesen megalapozatlan lenne.

A jogvitákban a CEU-nak lesz igaza

Nem kizárt, hogy kártérítési pert indít a magyar kormány ellen a CEU az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt – erről Enyedi Zsolt beszélt a Népszavának.

A rektorhelyettes az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságon is zajló eljárásokkal kapcsolatban azt mondta: szinte biztos benne, hogy a jogvitákban a CEU-nak lesz igaza.

Ezzel nem ért egyet Palkovics László miniszter, aki korábban oktatási államtitkárként személyesen is meglátogatta a CEU New York állambeli kampuszát.

 „Ha egy egyetem nem felel meg az adott ország törvényeinek, ha ők úgy gondolják, hogy ezzel kapcsolatosan kártérítési pert kell indítani, mert az üzleti modelljük romlott, és ezért úgy döntöttek, hogy egy másik országba, másik városba költöznek, akkor nyilván ezt megtehetik. Ennek az alapját nem látom, a törvényeknek meg kell felelnie mindenkinek”

– nyilatkozta az innovációs és technológiai miniszter.


Szijjártó ismét antidiplomataként reagált

A CEU Bécsbe költözése kapcsán a bécsi polgármester azt mondta: rendkívül büszke rá, hogy az osztrák fővárosba költözik az egyetem. Michael Ludwig közölte: nem fogják a CEU-t szabályozni.

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorában a bécsi polgármester szavaira reagálva megjegyezte, Ludwig még új ember a posztján, és valószínűleg nem tudja, mi a dolga.

Szijjártó Péter erre a keddi NATO-csúcs után Brüsszelben azt nyilatkozta, hogy a bécsi főpolgármester „tanulmányozza behatóbban a magyar történelmet”, hogy „a szabadság levegőjének kérdését kicsit talán intelligensebben” ítélje meg.

A szocialista Horváth Csaba szerint szégyellnie kellene magát Tarlós Istvánnak.

„Egy kétmilliós város főpolgármestere nem csak a szűken vett, leírt hatásköreivel kellene, hogy foglalkozzon, hanem az itt élő emberek jólétével és ebbe sok minden beletartozik, például az, hogy a CEU ügyben, ha csak annyi telik tőle, de akkor legalább egy ki tudna magából préselni, ami nem biztos, hogy azonos a Fideszével”

– reagált Tarlós mondataira az MSZP-s politikus.

A fővárosi LMP szerint is hatalmas veszteség a CEU távozása, hiszen Budapest még mindig egy multikulturális világváros.


(Forrás: atv.hu)

Kapcsolódó

A CEU elüldözése megbocsáthatatlan gaztett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Az asztma okait célzó új kezelést fejlesztenek ausztrál kutatók. Az új módszer nem …

orban

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Érdekes dolgokra lehet találni, ha böngésszük a Magyar Közlönyt. Hétfőn például az derült …

Figyelem!

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Egy autós elütött egy 75 éves asszonyt a Zsigmond téren. Vigyázzunk jobban egymásra! …

orban

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Mint azt megírtuk Orbán Viktor a hétfő délelőttöt Zalaegerszegen töltötte a a ZalaZone zalaegerszegi …

Pin It on Pinterest