A „dübörgő” kormány hatalmas arccal nem emeli a az öregségi nyugdíj-minimumot, marad 28 500 forint

Stadion-ügyben gőzerővel nyomul az Orbán vezette kormány, de Gulyás Gergely szavaival élve „… nincs a kormány napirendjén az öregségi nyugdíj-minimum emelésről szóló javaslat…”. Ön szerint ez így rendben lévő?

Felháborító, hogy a minden magyarra -szóban- figyelő nemzeti keresztény kormányban nincs egy ember, aki szól a többieknek, hogy „fiúk, ez ciki”. Egy fenntarthatatlan sportlétesítmény árából simán rendezni lehetne ezt a mindenkinek megalázó helyzetet. Tudják az )urak” egyáltalán, milyen lehet éhezni, vagy reménytelenül fázni?

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban sem változik az öregségi nyugdíjminimum 28 500 forintos összege

Ennél kisebb teljes ellátást nem lehet megállapítani azoknak, akik rendelkeznek a szükséges szolgálati idővel és elérték a nyugdíj-korhatárt (a résznyugdíj lehet ennél kisebb is).

A nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan. Ez idő alatt a minimálbér például 69 ezer forintról 149 ezer forintra emelkedett, míg a havi bruttó átlagkereset az akkori 198 964 forintról 329 943 forintra a tavalyi adatok alapján. Az infláció pedig 26,4 százalékos volt ebben az időszakban, ráadásul az idősek kosarában meghatározó élelmiszerek az elmúlt években nagyobb mértékben drágultak, mint a társadalom teljes kosara.

Önmagában a nyugdíjminimum nincs hatással a nyugdíjasok többségére,

az átlag 135 ezer forint körül van, bár az emelés azért néhány ezer idős polgártársunk életkörülményein tudna javítani. Ugyanakkor a 28 500 forint több szociális ellátás megállapítása során is alapként szolgál, ami már jóval több ember pénztárcáját érinti. Ezen okokból több érdekképviseleti szervezet, valamint politikai tömörülés szorgalmazza rendre a legkisebb teljes nyugdíj emelését.

A mindenkori nyugdíj-minimumról a kormány rendeletet ad ki

A hatályos rendelet szerint a 28 500 forint megállapítására a 2020. január elseje előtti esetekben kerül sor. Vagyis jelenleg nincs szabály arra, hogy mi történik a jövő évben, akkor milyen összeget kell figyelembe venni.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert a legutóbbi Kormányinfón, hogy tervezik-e a 28 500 forint emelését. Gulyás Gergelytől azt a választ kaptuk, hogy

„nincs ilyen javaslat a kormány előtt”.

Vagyis nem emelik az összeget

A hatályos rendelet azonban nem maradhat így; vélhetően az történik, ami tavaly év végén, amikor az utolsó napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet módosítása, amelyben egy évvel kitolták a határidőt, elnapolva a teljes öregségi nyugdíjminimum rendezését.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük