A fél ország fehérbe borul, jön az ónos eső és a sokkal klasszabb havazás!

Megy a találgatás, hogy fehér lesz-e a karácsony és vacogni fogunk, vagy marad az enyhe és szürke ősz a télben. Azok állnak nyerésre, akik az előbbire adják voksukat.

Szombatról vasárnapra….

Az okosok azt látják a meteorológiai modellekben, hogy szombatról vasárnapra virradva hirtelen óriási fordulat áll be a Kárpát medence időjárásában.

A hétfőn kezdődő lehűlést követően hét közepén még egy nyugati hidegfront hoz néhány fokos lehűlést, majd jövő hét elején határozottan ráfordulunk a télre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Gyors lehűlés

A héten uralkodó zonális áramlás vasárnaptól ismét meridionálisra fordul, ezzel pedig időjárásunk markáns fordulatot vesz – itt írtunk róla részletesen, mit jelent e két meghatározó áramlási rendszer.

Nyugat-Európára hirtelen leszakad a hideg északról, a Földközi-tenger közepén kiterjedt ciklon alakul ki, ami Magyarország számára hideg, szeles és csapadékos időjárást jelent.

illusztráció: kiderul.hu

A hőmérsékletcsökkenését leginkább nyugaton tapasztalhatjuk, szombaton ott legfeljebb hat, vasárnap és hétfőn már csak 1-5 fokos csúcsokat mérhetünk, miközben délkeleten még tartja magát a 10 fok körüli hőmérséklet.

A nagybetűs TÉL

Jövő hét kedden aztán az éjszakai fagyok, a nappali 1-10 fokos hőmérséklet (délkeleten lesz végig melegebb) mellé megérkezik a hó:

Az ország nyugati és északkeleti tájain síkvidéken is előfordulhat havazás, hegyvidékeken, így a Budai-hegységben is fehérbe öltözik a táj.

Csütörtöktől

tehát egyre hidegebbre készülhetünk, szeles lesz az idő, a jövő hét elején pedig betör a tél, december elejétől jó pár fokkal elmaradnak az átlagok. De nem tart sokáig.

Vagyis december első napjai igazi téli fordulatot ígérnek hirtelen lehűléssel, erős északi széllel. Kiadós esőt követően kezdetben északkeleten, majd hétfőn a középső és déli országrészben is átválthat havazásba a csapadék. A halmazállapotot és a csapadék eloszlását tekintve még nagy a bizonytalanság.

illusztráció: eumet.hu

Várhatóan december 5-én visszaáll a nyugat-keleti áramlás, időjárásunk is visszatér a „normális” kerékvágásba, vagyis az olyankor megszokottnak nevezhető 5-7 fokos nappali csúcshőmérsékletekhez.

illusztráció: eumet.hu

Kori a Balaton körül…..

Idén Keszthelyen, Szigligeten, Veszprémben, Balatonfüreden, Siófokon, Balatonlellén és Balatonbogláron is lehet majd korcsolyázni, ezzel tulajdonképpen megvalósul a kezdetekkor megfogalmazott álom:

“Korizd körbe a Balatont!”.

Szerdán negyedik alkalommal nyit meg a műjégpálya Balatonlellén, pénteken pedig második alkalommal Siófokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük