A fenékfogdosás mélységeiről, avagy hogy is van ez?

A hatvanas évek bő levegője (bocs, Bereményi-Cseh!)

Akik most mint a Meetoo vezéralakjai, azok elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a hatvanas évek hippi-kultúrája kitermelte a szexuális-forradalmat, amiben szinte mindent szabad volt, amit addig tiltottak. Ez a szabadság persze olykor megengedhetetlen szabadosságba csapott át, de finoman fogalmazva is: a fiatalság többsége élvezte.

A jin és jang törvénye szerint minden kerék fordul egyszer és a szexuális forradalomé úgy tűnik, most jutott a mélypontjára. Nincs is ezzel baj, azzal viszont igen, ha egyesek jól forgatható fegyverként használják a szexus bármely formáját.

Meetoo előbb volt, mint mint az elnevezés

Már a postakocsik vadnyugati korszakában molesztáltak néhány egyedül utazó nőt a batárokon. Amennyiben a sértettek feljelentést tettek, komoly kártérítés járt nekik. Így azután idővel a valóban meggyalázott asszonyok mellé felcsatlakoztak a zaklatásokat el nem szenvedett, ám könnyű pénzre éhes nők is. Akármilyen hihetetlen, de ebből az időből származik az a szokás is, amit ma már csak filmeken látni, hogy a jól szituált urak mellényük karkivágásába akasztják hüvelykujjukat. A kor kiszemelt pénzeszsákjai ezzel az önkorlátozó mozdulattal is igyekeztek jelezni, hogy ők semmi illetlent nem tettek és nem is tehettek.

Apropó, pénzeszsákok!

A mai vádaskodók esetében – és nem győzöm hangoztatni, hogy nem egy-egy konkrét ügyről, hanem egy tendenciáról írok – az sem véletlen, hogy általában híres ember a zaklató, mert a mai szerencselovag hölgyek sokszor beérik az áttételesen szerzett pénzzel, azaz a hírnévvel, persze mennek ők a bíróságra is, de azt tudják, hogy mindig minden kétesélyes.

Akit valóban zaklatnak, azonnal tegyen meg mindent, hogy zaklatóját megbüntessék, de aki csak fegyverként használja a meg sem történt zaklatást, azzal szemben is el kell járnia a társadalomnak. Mindkét esetben kevés a hüledezés, “na ne mondja!”. De mondja, és minél hangosabban, de csak az igazat!

Végezetül álljon itt emlékeztetőül az a nyílt levél, amit Catherine Deneuve francia színésznő és még 99 híres nő jegyzett a mertoo botrány csúcsán, és eredetije a Le Monde-ban jelent meg. (Ha nem érti a francia nyelvet, kérjük használja a Google fordítót)

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A fenékfogdosás mélységeiről, avagy hogy is van ez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük