Álbetegek mentik meg az egészségügyet – megvan a végső diagnózis

A próbavásárlók mintájára álbetegeket vethetnek be az orvosok ellenőrzésére. A hivatásos páciensek dolga az lesz, hogy lebuktassák azokat a doktorokat, akik kérnek, vagy elfogadnak hálapénzt. Azokra is lecsapnak majd, akik ráutaló magatartást mutatnak. Egyelőre mindez egy javaslat, ám könnyen meglehet, hogy hamarosan valósággá válik…

A diagnózis

A hálapénzrendszer miatt vándorol ki sok fiatal orvos – mondta Csókay András idegsebész. A sajátos megnyilvánulásairól is ismert professzor ezúttal sem orvosszakmai kérdésekben fejtette ki az álláspontját, hanem az ágazat egészéért aggódott.

Ám – mint mindig – Csókay doktor most is meglelte a probléma okát, és megosztotta a nyilvánossággal a diagnózist.

Szerinte a hálapénz gátolja leginkább a magyar egészségügy fejlődését, sok fiatal is emiatt vállal külföldön munkát

– mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Rámutatott a lényegre:

a paraszolvencia gátolja a képzést, hiszen nem kapnak műtési lehetőséget a fiatalok. Az idegsebész úgy véli, hogy

a többség nem amiatt vándorol ki, mert kevesebbet keres, az elsődleges szempont az, hogy úgy látják, nincs biztosítva a szakmai fejlődésük. Bár sasok akartak lenni, de bezárták őket a tyúkólba – fogalmazott Csókay András.

Az orvosegyetemen „Istenhit és orvostudomány” című kurzus kitalálója és vezetője, a Fideszre való szavazásra szorgalmasan buzdító doktor kevésbé keresztény módszerekkel, kegyetlenül csapna le a „parázó” kollégákra. Mint mondta, a hálapénzt tűzzel-vassal irtani, az orvosokat pedig folyamatosan ellenőrizni kellene, hogy még ennek elfogadására utaló magatartást se mutathassanak. Szerinte

meg kell büntetni azokat az orvosokat, akik kérik vagy elfogadják a hálapénzt. „Az egészségügybe is járhatnának kvázi színészkedő betegek, akik ellenőrként működnének”.

Látva a szegényebb országok ellátását a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának főorvosa úgy véli:

örülhetünk a magyar egészségügynek, amelyben mindenkit ellátnak és amelyben lehet kreatívan dolgozni.

Amerikában, ha az orvos a protokollnak megfelelően jár el, jogilag nem felelős, nincs az a bíróság, amely elítélné – hangsúlyozta Csókay András. Szerinte azonban minden eset más, nem lehet mindig ugyanazt az orvosi eljárást alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük