A főváros XI. kerületében élnek az ország legtudatosabb nemzetiségi polgárai

A főváros XI. kerületében mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást október 13-án – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának adataiból.

A főváros XI. kerülete az egyetlen az országban,

ahol valamennyi nemzetiség – a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán – megválaszthatja települési szintű önkormányzatának tagjait október 13-án.

A törvény szerint csak azokra a településekre lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ennek alapján 1745 településen tűzte ki a 2715 választást.

523 települési választás marad el

A választást azonban csak akkor lehet megtartani, ha van elegendő – a településen névjegyzékben szereplők számától függően három vagy öt – jelölt, illetve névjegyzékbe vett választópolgár. Az NVI adatai szerint 523 települési választás marad el.

Az NVB adatai szerint egyedül a főváros XI. kerületében tudta valamennyi nemzetiség települési szintű választását kitűzni. Az NVB 12 voksolást tűzött ki 13 településen, de ezek közül csak három kerületben – a II.-, a III-. és a XIV.-ben – lehet mind a 12 voksolást megtartani (mindhárom kerületben a szlovén nemzetiség települési választását nem tudta kitűzni az NVB).

A 12 kitűzött választásból 11 nemzetiségi választást lehet megtartani a IV. kerületben (kitűzték a horvátot, de elmarad), a VII. kerületben (itt is a horvát marad el), a VIII. kerületben (szintén a horvát marad el), a X. kerületben (a szlovák marad el), a XIII. kerületben (az ukrán marad el) és a XVIII. kerületben (a ruszin marad el), valamint Pécsen és Szegeden. Pécsen a szlovák és a szlovén nemzetiség választását nem tűzte ki az NVB, Szegeden pedig a ruszin és a szlovén nemzetiség választását.

A 12 kitűzött választásból 10-et tudnak megtartani

a VI. kerületben (elmarad a horvát és a lengyel), és a XVII. kerületben (elmarad a szerb és az ukrán), 9-et pedig a XVI. kerületben (elmarad a bolgár, a lengyel és az ukrán).

A 11 kitűzött választásból 10 tartható meg az V. kerületben (elmarad az ukrán), a IX. kerületben (elmarad a lengyel), a XIX. kerületben (elmarad a szlovák) és a XXI. kerületben (ahol szintén a szlovák marad el).

Debrecenben és Miskolcon a kitűzött 11 nemzetiségi választásból 9-9 tartható meg. Debrecenben az NVB nem tűzte ki a horvát és a szlovén választást, a kitűzöttek közül viszont elmarad a szerb és a szlovák, Miskolcon pedig nem tűzték ki a horvát és a szlovén választást, a kitűzöttek közül pedig elmarad a román és a szerb. Kecskeméten is 11 nemzetiségi voksolást tűzött ki az NVB (nem írta ki a ruszint és a szlovént), a kitűzöttek közül viszont elmarad a lengyel, a szerb és a szlovák nemzetiségi választás.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük