Connect with us

Sport

A Fradi lesz a Gazprom legvidámabb barakkja? – Gurulnak a „háborús rubelek”

fradi,
Megosztás

Az utóbbi évtizedekben egyre jobban megy a Fradinak, igazi anyagi gondokkal eddig sem kellett szembenézniük, Kubatov Gábor fiainak. Most azonban egy újabb hatalmas összegű szponzori szerződést szellőztetett meg elsőként  Nemzeti Sport amikor  megírta, hogy egy világvállalattal tárgyal a Fradi, és bár nem lett név szerint megemlítve, nyílt titok, hogy a Gazpromról van szó. Az orosz cégről, amely a világ legnagyobb földgázkitermelője, és amely nemrég még a német Schalke gárdájának volt a mezszponzora, illetve sokáig a kiemelt támogatók között tartották számon az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) is, de mindkét helyen felbontották a szerződést, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Nem úgy a szerbek

A Crvena zvezda mezén továbbra is ott látható az orosz óriáscég neve és logója. Szerbiai forrásaink szerint- írja a Blikk évi ötmillió eurós (közel 2 milliárd Ft) támogatást nyújt a vállalat idényenként a szezonban Bajnokok Ligája-főtáblára jutó szerb egyesületnek – s talán ennél is nagyobb összeget szánnak az oroszok a Fradinak.

Jöhet egy sztárigazolás?

Hogy ez a szerződésmekkora költségvetési ugrást jelenthet a Fradinak, mennyit ­javulhatnak a zöld-fehérek lehetőségei? Csak egy példa: a német Schalke a Gazprom pénzének köszönhetően csábíthatta magához 2010-ben a Real Madrid ikonját, Raúlt. Jöhet esetleg az Üllői útra is egy sztárigazolás? Simán elképzelhető. Mindenesetre az olajipari cég megjelenésével valószínűleg átlépi a 20 milliárd forintot az FTC éves büdzséje, amely a legutóbbi elérhető adat szerint 17,2 milliárdra rúgott a ­2022-es éves beszámoló szerint.

Lehet, hogy a következő évek magyar bajnoki címei már a Gazprom és az Újpest tulajdonosa, a Mol különversenyének jegyében dőlnek el?

Határ a csillagos ég?

– Ismerve a Gazprom anyagi lehetőségeit és korábbi szponzorációit, az orosz cég olyan támogatást nyújthat, ami a Ferencváros költségvetését jelentősen megnöveli, biztos, hogy éves szinten több mil­liárd forintos szponzorációról lehet szó – magyarázta a Blikknek a már említett cikkben Szabados Gábor sportközgazdász. – A Fradinál folyamatosan cserélődik az állomány, mindig jobb futballisták jönnek, ám az eddigi építkezésből kiindulva nem hiszem, hogy egy nagy sztárra költenék a pluszpénzt, hanem több olyan minőségi játékos érkezhet, aki a keret mélységét még tovább javítja, a nemzetközi kupákban még több tapasztalattal rendelkezik – viszont így lehet, hogy még kevesebb magyar léphet majd pályára a csapatban. Az, hogy egy európai uniós országban megjelenik a Gazprom, furcsa lesz nemzetközi körökben, biztos, hogy ennek lesz negatív visszhangja, de hivatalosan semmilyen szankció nem érheti az FTC-t, ahogy a zvezdát sem éri.

Kacsolódó

fradi

Szerző