A kormány megbünteti Budapestet a választási eredményért

Az LMP szerint a kormány a Ház elé az önkormányzatiságot teljes egészében leromboló javaslatot terjesztett, amely lehetővé teszi, hogy a kabinet kénye-kedve szerint valósítson meg beruházásokat Budapesten.

Fideszes módszertan szerint

Csárdi Antal országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, a kabinet ezzel bünteti a fővárost a választási eredményért.

Azt mondta: a kiemelt budapesti fejlesztésekről szól előterjesztés célja, hogy a kormány „fideszes módszertan szerint” úgy valósítson meg budapesti beruházásokat, és vonjon saját vagyonkezelésébe területeket, hogy a helyben élőket abba nem vonja be.

A fővárosi kiemelt beruházásokról a kormány nem egyeztetett a fővárossal

A politikus kifogásolta, hogy a hétfőn beterjesztett javaslatról, amelyről várhatóan már pénteken szavaznak, a fővárosi önkormányzattal sem egyeztetett a kormány. Úgy fogalmazott: a Fidesz ezzel erőszakot tesz a jogállamon. „Már a saját párttársai sincsenek biztonságban” – utalt arra, hogy az egyik fejlesztésben érintett terület, a Budai Palotanegyed mindig is konzervatív vezetésű volt.

A kabinet felülírhatja az önkormányzat elképzeléseit

Rámutatott: a fővárosi önkormányzat hosszú távú területfejlesztési stratégiája is csak a fióknak készült, ha a kormány azt felülírhatja. Szerinte a javaslat minden kontrollt kiiktat a fejlesztések felett, hiszen annak értelmében a Budapest Diákváros – Déli Városkapu esetében például az árvízvédelem nem feltétele az építési engedély kiadásának.

Örbán nem adta fel a budapesti olimpia álmát

Kifogásolta azt is, hogy az előterjesztés megalkotja a kiemelt nemzetközi sportesemény fogalmát, „úgy tűnik, Orbán Viktor miniszterelnök nem akarja elengedni a budapesti olimpia gondolatát”.

Csárdi Antal szerint megkezdődött Budapest megbüntetése a választási eredmény okán. A kormány – tartva a politikai ellenállástól, amelyet a fővárosi vagyonvesztés eredményezne – a tisztességes eljárás helyett államosít, agresszíven valósítja meg elképzeléseit.

A politikus kérdést kapott azzal a szerződéssel kapcsolatban is, amelyet párttársa, Ungár Péter kötött az LMP korábbi kampánytanácsadójával, Ron Werberrel. Csárdi Antal kijelentette: nem látta azt a videót, amelyben Ungár Péter arról beszél, szándékosan szerződött akkor, amikor arra még nem volt meg a felhatalmazása. Ungár Péter és a párt vezetése már mindent elmondott az ügyről – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük