A kormány vállon veregettette magát: ezt jól csináltad!

Már nagyon kellett, hogy egy a kormány által életre hívott szervezet jól belevágja teremtője képébe: „a hatékony állam a káoszból is rendet tud teremteni…”. A hatás nem maradt el kormány-pajti továbbra is fizetteti velünk a szóban forgó cég dolgozóit, sőt, tágítani készül a hatáskörét.

Dohánytermékek kiskereskedelme, szerencsejáték-szervezés, végrehajtók és felszámolók világa, bányaipar, kibervédelem

„A hatékony állam a káoszból is rendet tud teremteni – hangzott el Budapesten, az első alkalommal megtartott Nemzeti Szabályozói Konferencián. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) hagyományteremtő jelleggel első alkalommal rendezte meg Budapesten a Nemzeti Szabályozói Konferenciát, amelynek tematikája a 21. századi Európa szabályozott piacait vizsgálja, hazai és nemzetközi szakértők részvételével – adta tudtul az MTI OS. Szalai Zoltán, a konferenciának helyet adó Mathias Corvinus Collegium főigazgatója megnyitó beszédében utalt arra, hogy sokunknak talán fogalma sincs arról, hogy amikor egy lottószelvényt kitöltünk, vagy megveszünk egy doboz cigarettát, milyen széles hatósági és szabályozói tevékenység zajlik a háttérben. A lakosság természetesnek veszi a kibányászható nyersanyagok meglétét, ahogyan azt a középiskolai földrajzórákon megtanulták, de a kiberbiztonság mögött meglévő bonyolult tanúsítási rendszerekkel is legfeljebb csak vállalati környezetben vagy nagyobb veszély esetén találkoznak.

A dohányipari szektor szereplői és a szabályozó hatóság abban érdekelt, hogy ez a jól kiépített, áttekinthetően működő dohánykereskedelmi rendszer továbbra is fennmaradjon, garantálva ezzel a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét. Nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő az együttműködés jelentősége, hiszen ez a koncessziós rendszer 15 000 munkahelyet teremt, több ezer család megélhetését biztosítja

– jelentette ki Biró Marcell, az SZTFH elnöke kedden, a Tabak Expo 2022 Kiállítás és Konferencián.

Pfújjjjjj!

Az átalakítást megelőzően egy nehezen átlátható és szabályozható környezetben több mint 40 ezer olyan kiskereskedelmi egység volt hazánkban, ahol dohányárut lehetett vásárolni. A dohánytermékek kiskereskedelméből származó bevétel jelentős részét multinacionális vállalatok fölözték le. A struktúra váltásnak köszönhetően a nagy multik helyett a magyar kisvállalkozók megélhetését, egyúttal a hazai adóbevételek garantálását, és a magyar fogyasztók érdekvédelmét szolgálja, ezzel együtt pedig szigorúbb szabályozást tesz lehetővé – fejtette ki Bíró.

Addig jó….

Az elnök kiemelte: a dohány kiskereskedelmi rendszer, kialakítása óta hamis politikai támadások kereszttüzében áll.

Ami a bírálóknak botrány az igazából a teljes magyar dohányipart nézve több, mit 30 000 ember megélhetése, ami nekik trafikmutyi, az 5900 mikro- és kisvállalkozás szabályos működése. Pedig épp ez a struktúra garantálja a nemdohányzók, a fiatalkorúak valamint a legális piac védelmét

– tette hozzá. Biró Marcell felhívta a figyelmet arra, hogy az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága azzal a céllal jött létre, hogy stabil, kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen nemzetgazdaságilag fontos ágazatok számára, melybe beletartozik a dohánykereskedelem is. Mint mondta a Hatóság nemcsak szabályoz, ellenőriz és számon kér, hanem feladatából adódóan védi is a szektor szereplőinek érdekeit, és ha kell, ki is áll mellettük. Az elnök egyértelművé tette,

amíg az SZTFH működik, addig a trafikrendszer is fennmarad.

Még, még, még….

“A közigazgatás alkalmazkodóképessége, strukturális agilitása elengedhetetlen a kihívások kezeléséhez és a nemzeti érdek érvényesítéséhez. A jó gyakorlatokból tanulva a szabályozók szerepe a jövőben várhatóan egyre nagyobb teret nyer Európa-szerte”

– emelte ki Szalai Zoltán. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke szerint

a következő évek három kulcsszava lesz a nemzeti szuverenitás megőrzése, az állam részéről pedig a gyorsaság és a hatékonyság.

Mint mondta, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a cselekvő állam része. Jelezte:

a hatóság olyan fontos feladatokat kapott a kormánytól, mint a nemzeti önrendelkezés megtartása, illetve visszaszerzése az olyan kiemelt ágazatokban, mint a dohánytermékek kiskereskedelme, a szerencsejáték-szervezés, a végrehajtók és felszámolók világa, a bányaipar, valamint a kibervédelem.

Az október elsején létrejött, szerteágazó területek fölött őrködő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által ellenőrzött területeken mintegy 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, az ezekben a szektorokban működő vállalkozások évente mintegy 2 ezer milliárd forint árbevételt teremtenek elő, emellett a központi büdzsébe évi 700 milliárd forint adó- és járulékbevételt fizetnek be. A mostani, többszöri válsággal sújtott világban a hatóság még inkább gyorsan és hatékonyan kíván működni – emelte ki a hatóság elnöke. (Forrás)

Friss!

Pin It on Pinterest