A legjobb PC-s szimulációs játékok

A veteményes gondozásától a 2. világháborús repülőgépek vezetéséig, sok mindent megtalálhatsz ma már simulátor játék formájában.

Mit kínálnak a szimulátorok?

A minden idők legnagyobbjaitól kezdve, amelyekkel még mindig érdemes játszani, olyan szimeket is találhatsz, amelyekbe folyamatosan új életet lehelnek a modder közösségek. De vannak amelyek a valóság egy olyan jellegének makettjeit mutatják be, amelyek annyira hiánypótlóak, hogy alig tudod felfogni a létezésüket – ezekben a játékokban van minden, amire szükséged van. A szimek abban különböznek a többi PC-s játéktól, hogy nem feltétlenül a szórakoztatás a létjogosultságuk, legalábbis nem elsősorban. Szórakozásra és izgalomra vágysz? Egy tengeralattjáró üzemeltetése nem az. Hosszú távú élményként azonban lenyűgöző, félelmetes és rendkívül kielégítő. A műfaj jellege olyan, hogy a legjobb PC-s szimulátorok keresése olyan, mintha a boltos a hátsó szobában tartott „különleges” árukészletet keresné. Nem mindegyik bestseller, de ezek azok a címek, amelyek elkötelezett közösségekkel rendelkeznek, amelyek mély oktatóanyagokat és hihetetlen modokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan közel kerülj ahhoz, hogy egy vízvezeték-alkatrészekkel teli pótkocsit vontass Európán keresztül, F1-es autót vezess, vagy katonai repülőgépet irányíts, amennyire a nemzetbiztonsági törvények megengedik.

WAR THUNDER

Talán az a legjobb ebben az ingyenes MMO-ban, hogy nagyon könnyű csak úgy belevetni magunkat, tisztességes képet alkotni a rendszeréről, és azonnal elkezdeni a szórakozást. Próbáld meg ezt a Flight Simulator X-ről pókerarccal elmondani. Ha a puszta gépmennyiségre motivál, a War Thunder második világháború/koreai háború korszakának listája meghaladja a 300 repülőgépet. Mindegyiket arcade vagy szimulációs fizikai modellekkel lehet irányítani, hogy a PC-n és konzolokon játszó légi ellenfelekre zúdíts tüzet – a szerverek nem ismernek platformhatárokat. Ami persze azt jelenti, hogy a PC-s játékosok számára általában rengeteg könnyű préda akad. Ha a War Thunder égboltja lehetőséget nyújt egy gyors örömrepülésre és egy kis városnézésre. A földi harcok ennek épp az ellenkezőjét kínálják – a tankos játék acélszörnyei olyan jéghideg tempóban mozognak, hogy folyamatosan éberen kell figyelned, hogy ellenséget keress a bozótosban. Ebben az ingyenes Steam-játékban szinte mindig az viszi el a zsákmányt, aki először tüzel. Az USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Németország és Japán egyaránt háborúzik itt, mindegyiküknek megvannak a maga sajátos mechanikai erősségei (régóta folyik a vita a szovjet gépek elfogultságáról ezen a területen), gyengeségei… és bonyolult fejlesztési útvonalai. Ha idegenkedsz a darálástól, lehet, hogy ez nem a neked való szimulációs játék. Ha viszont egy hatalmas közösséggel rendelkező WW2 szimulációs játékot keresel, amit anyagi ráfordítás nélkül elkezdhetsz játszani, a War Thunder a te szimulációd.

Kerbal Spaceprogram

Egy űrrepülés-szimulátor akkor csinál valamit jól, ha a NASA és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk érdeklődni kezd. Az űrhajósok cuki külseje ellenére a Kerbal Space Program egy hihetetlenül részletes, fizika alapú űrjáték, amelyben megtervezheted és megépítheted saját űrhajódat, mielőtt pályára állítod, majd olyan hihetetlenül bonyolult dolgokat csinálsz, mint a dokkolás más hajókkal vagy a Holdon való landolás a hullámzó szerkezeteddel. A KSP legkorábbi, 2011-ben megjelent változata óta a játék közössége megmozdult: modok, írott és videós oktatóanyagok, a felhasználók által készített űrhajók bőséges tárháza, amelyeket kipróbálhatsz, és a The Martian újrateremtése is megjelent. Népszerűsége arra késztette a NASA-t – mármint a valódi NASA-t -, hogy megkeresse a fejlesztőket, és együttműködjön velük, hogy valódi küldetéseken alapuló új játékbeli tartalmakat hozzanak létre.
Ez 100%-ban valósághű? Tekintettel arra, hogy a valaha volt egyik legbonyolultabb emberi vállalkozást szimulálja, és hagyja, hogy egérrel és billentyűzettel próbáld ki magad, van egyfajta kreatív szabadság benne. Azonban most már közelebb áll a valósághoz, mint amit a médium eddig produkált. A játékban minden fizikai tárgy a newtoni dinamikát követi, ezért van az, hogy az a rakéta, amit úgy építettél, hogy úgy nézzen ki, mint Gary Busey arca, összeomlott és hamuvá égett, amint a hajtóműveket beindítottad. A pályamechanika modelljét is dicsérték azok, akiknek van hozzáértésük, hogy az ilyesmit értékeljék.

Railway Empire

A Railway Empire egy másfajta vonatszimulátor – ez egy történelmi szimulátor, amely az Egyesült Államokon átívelő vonatközlekedés kezdeti napjaira összpontosít, a vadnyugati filmekből ismert korszak viharos éveire. Egész Észak-Amerika a tiéd, és az a célod, hogy a 20. századba vezesd a vállalatodat. A Railway Empire nem csupán egy vasúti játék, hanem a munka menedzsment oldalát is szimulálja, így a klasszikus Railroad Tycoon sorozat szellemi utódja. A játékban tucatnyi, pontosan modellezett vonat található a korszakból, és bármelyiket vezetheted és irányíthatod. A játék igazi öröme a vállalat irányításában rejlik, a sínek lefektetésétől és az állomások építésétől kezdve a munkaerő irányításán át az új technológiák kutatásáig. A Railway Empire azonban egy realisztikus menedzsmentjáték, így ne várd, hogy csak úgy lepakolod ezeket a dolgokat Theme Park-stílusban – figyelembe kell venned a váltókat, a terepet, a vizet és sok más tényezőt, ha sikeres akarsz lenni. Mint minden szimulációs játékban, itt is sok a részlet, amit eleinte meg kell értened, de ha egyszer belekezdesz, nagyon szórakoztató lesz.

Összegzés

A fenti három játék persze a csak a jéghegy csúcsa, hasonlóan a nyerőgépek tömegéhez, ezekből is folyamatosan jönnek ki újabbak, illetve, mint ahogy a Kerbal Spaceprogram mutatja, régieket is gyakran újraélesztenek. Érdemes azonban ezt a hármat kipróbálni, biztos, jó szórakozásban lesz részed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük