A magyar jeti, avagy a kriptozoológia

Valószínűleg mindenki hallott már a himalájai jeti felől harangozni, esetleg az észak-amerikai erdőkben portyázó Nagylábról. Hasonló lényekről a világ minden tájáról érkeznek bejelentések. Legutóbb nálunk a Mátrában láttak egy ilyen lényt, vagy hozzá hasonlót.

A misztikum határán

Ausztráliában például Yowye a neve, Kanadában Aogote-ként ismerik, az ottani amerikai őslakosok által használt elnevezés után Saaquatch a neve, a mongol sivatagban élők pedig Alamisti néven ismerik ezt a misztikus emberszabásút. Ezeket a lényeket, és még sok más hozzájuk hasonlót egy igen misztikus és különleges “tudománnyal” foglalkozó kutatók próbálják megtalálni, és jobban megismerni. Ennek a tudományágnak a neve nem más, mint kriptozoológia. E rejtélyek övezte lényeket kutató tudósok nemrégiben hazánkban, azon belül is a Mátrában, szintén munkához láttak,

itt figyelte meg ugyanis egy kerékpáros a majdnem két méter magas, vékony, szürkés bundájú, majomszerű lényt, melynek karjai a combjáig értek.

Ezt a valamit a környékbeliek a népi kultúrában szereplő Fanyűvő után- aki például a Fehérlófia című mesében is szerepel- nevezték el. A különös lényt egyébként már korábban is látták, mégpedig az 1980-as évek elején.

Békés jószág

Elmondások szerint  főként teliholdkor tűnik fel, azonban a tapasztalatok szerint  külföldi társaival ellentétben, nem agresszív.

1912-ben például az Ausztrál „Bigfoot” terrorizált rövid ideig egy kisebb csoportot egy éjjel.
A lény a bokrok között maradt, morgott, és hosszú karjaival suhintó mozdulatokat tett a tábortűz körül pihenő emberek felé, akik a félelemtől és a meglepetéstől megmozdulni sem bírtak. Végül a furcsa entitás távozott, az eset során szerencsére nem sérült meg senki és semmi.

Egy másik eset alkalmával, 1977-ben. New Jersey-ben egy farmer időről időre észlelnte, hogy az állatai közül egyre több, és több tűnik el. Elmondása szerint először tolvajokra gyanakodott, mikor viszont már egy éjszaka alatt több nagyobb testű állat, például szarvasmarhák is eltűntek, kezdett meginogni ez a feltételezése. Egyik este furcsa zajokat hallott a pajta felől. Mikor kiment, hogy megnézze, azzal szembesült, hogy megint eltűnt néhány állata, a bokrok között pedig egy árnyalakot látott, amint az éppen kereket old.

Bezárult a csapda, de minek?

A következő estére csapdákat állított, és mikor az egyik az istálló felől jelzett, a gazda elindult, hogy végére járjon az eseményeknek. Meglepetésére az istállónál egy 2 méter magas, barna szőrű, erős testalkatú lénnyel találkozott, -éppen olyannal ahogy a jeti az elmondásokban szerepel- mely leginkább egy emberszabású majomra hasonlított. A farmer kutyája megtámadta a lényt, ám az egy egyszerű mozdulattal félrelökte a bátor ebet, és elmenekült, ormótlan kezeiben egy újabb szerencsétlenül járt állattal. Másnap a rendőrség is kiérkezett nyomozni, ám ezúttal sem találták meg a rejtélyes majomembert, akinek a nyomai ismét követhetetlenek voltak.

A magyar jeti szerencsére eddig nem mutatott agressziót, és igen ritkán látható, utoljára 2000-es évek közepén jelentette be valaki, hogy látták, ám lehet, hogy a lény veszélyessége az ismeretlensége miatt marad csak rejtve.

Mindenesetre furcsa egybeesés, hogy hozzá hasonló lényeket a világ minden táján láttak, hallottak, és bár a furcsa faj létezése nem bizonyított, a rengeteg tanú miatt talán érdemes adni nekik egy esélyt.

Sorozatunk eddigi cikkei:

tudósok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük