Sorting by

×

A magyarok és a szerencsejáték – Miért szeretjük ennyire?

Az első szerencsejátékkal kapcsolatos feljegyzések a világban nem határozhatóak meg biztosan, mert bár a középkorhoz kötik a megjelenését jóval a középkor előtti időkből származó sírokban is találtak szerencsejátékra utaló jeleket és játékokkal kapcsolatos tárgyakat. Épp ezért, azt mondhatjuk hogy valószínűleg időről időre újra feltűnt az emberek életében, és bár folyamatosan változott az idők alatt, így vagy úgy mindig is jelen volt az emberek életében.

Az elmúlt idők szerencsejátéka

Bár amíg régen csak kockajátékhoz és lottóhoz hasonló lehetőségek voltak elérhetőek, addig manapság az olyan minőségi háttérrel rendelkező kaszinók mint a 22Bet online nyerőgépek százait teszi lehetővé, és ezek mindenféle témában megtalálhatóak. A játékok között pedig nincs két ugyanolyan, így akár éveken keresztül is játszhatsz úgy játékgépekkel, hogy sosem használod ugyanazt.

A szerencsejáték megjelenése Magyarországon

Ha magyar viszonylatban vizsgáljuk a szerencsejátékok kérdését egészen a középkorig nyúlik vissza annak az ideje, hogy az első szerencséhez köthető játékok feljegyzéseit megtaláljuk. Természetesen ez csak az első írásos feljegyzések ideje, jó eséllyel már előtte is része volt a magyarok életének valamilyen formában.

A középkorban Mátyás király és a végvári vitézek előszeretettel keresték a kockajátékok örömeit. Aki budapesti annak ismerős lehet a Fortuna utca neve is, amely akkoriban a Budai Várnegyed kerületeivel együtt központi helyen szerepelt a játékosok életében.

A Fortuna fogadó története

A Fortuna fogadó az 1800 -as évek központi helyeként több száz és akár ezer embernek is otthont adott, az akkoriban soknak számító 15 szobás fogadójában. Az itt megszálló vendégek pedig kártya játékokkal, biliárddal és különböző típusú lottókkal játszhattak nap mint nap. A játékokra a játékvezetők tanították meg a betérőket, így azt mondhatjuk hogy ez az időszak jelentette az első nagyobb hullámot a magyar szerencsejáték életében.

Később természetesen a nagy népszerűségnek köszönhetően központilag kezdték el szabályozni és adóztatni a szerencsejátékkal foglalkozó fogadókat és cégeket. Ez főként azért is volt fontos, mert egyre több helyen terjedtek el vásárok és különböző falakon kívüli összejövetelek ahol az utca népe fogadásokat köthetett és megtanulhatta a játékok alapjait. Mivel ezeknek a helyeknek a tisztaságát elég nehéz volt felügyelni muszáj volt a biztonság miatt különböző szabályokat bevezetni.

Ezen kívül pedig természetesen érdemes azt is megemlíteni, hogy hamar rájöttek arra is, hogy óriási bevétele lehet az országnak amennyiben átveszik az irányítást a szerencsejáték ipar fölött, és ekkora már látták azt is, hogy nagy jövő vár a szerencsejátékokra.

Mária Terézia és a szerencsejáték

Az 1800 -as években pedig a lottó is megjelent mint új szerencsejáték, ami bár eleinte még nem hivatalos közegben volt elérhető, hamar megszerettette magát mindenkivel – szegénnyel és gazdaggal egyaránt. Ezek között az úgynevezett ötöslottó volt a legnépszerűbb, így Mária Terézia jóvoltából elindult a lottó ezen típusának értékesítése. Először még csak a nagyobb városokban, majd később az egész országban egyre inkább elterjedt és a népszerűsége évről évre egyre növekedett.

Ez pedig nem volt máshogy egészen az 1950 -es évekig, amikor a kártyajátékoktól kezdve egészen a lottóig mindent betiltottak és megszüntettek ami szerencsejátékhoz volt köthető.

A modern szerencsejáték

A 2000 -es évek derekán, amikor az internet egyre több háztartásban jelent meg, a felhasználók első igényei között megjelent az online elérhető szerencsejáték lehetősége is. Mivel ez az igény megjelent a legnagyobb országoktól kezdve egészen a kisebb államokig nem kellett sokat várni arra, hogy megjelenjenek az első ezzel foglalkozó felületek.

Az évek alatt pedig a fejlődés tovább gyűrűzött és megjelentek az első valódi befizetést biztosító online kaszinók is. Ma pedig már elképzelhetetlen mennyiségű nyerőgép közül választhatunk, de akad jócskán lehetőség asztali és kártyajátékokból is. Ha pedig ezeket a lehetőségeket egy ellenőrzött kaszinó keretein belül keressük fel, biztonságos közegben, szabályozott felületen és ellenőrzött, neves fejlesztők játékaival játszhatunk, minderre ráadásul képesek vagyunk telefonon is, bármikor a nap folyamán.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.