A nemzetiségi jelölteknek számos követelménynek kell megfelelniük

Az október 13-ai nemzetiségi választáson induló jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Három nappal a jelöltbejelentés vége előtt már több mint 8400 nemzetiségi jelöltet jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala adatai szerint. Öt évvel ezelőtt 12 ezer nemzetiségi jelölt indult a választáson.

A nemzetiségi képviselők választásán

– hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához – a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük az induláshoz. A települési nemzetiségi önkormányzati választáson azonban független jelöltek nem indulhatnak, jelölteket kizárólag a jelölőszervezetként nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek állíthatnak.

Azt, hogy a települési jelölt állításához hány érvényes ajánlásra van szükség, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a választást kitűző határozatának mellékletében állapította meg. A települési önkormányzati képviselő-jelöltséghez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kiírásakor (július 30-án) szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

A jelöltnek beszélnie kell az adott nemzetiség nyelvét

Ez azt jelenti, hogy az összegyűjtendő ajánlások száma a települések túlnyomó többségében öt, de például Pilisvörösváron a német nemzetiség képviselőinek választásán a jelölteknek 58 ajánlást kell összegyűjteniük (2014-ben még 33 ajánlás elég volt a jelöltséghez a Pest megyei településen).

A jelöltség feltétele továbbá, hogy a jelölt szerepeljen nemzetiségének névjegyzékében. A névjegyzékbe vételre ugyan szeptember 27-ig van lehetőség, de mivel a jelöltállítás határideje szeptember 9-én 16 óra, akit ezt követően vesznek fel a névjegyzékbe, nem lehet jelölt.

Fontos, hogy egy adott nemzetiség jelöltje nem lehetett más nemzetiség jelöltje 2014-ben, illetve az azóta kitűzött időközi nemzetiségi önkormányzati választásokon. Nyilatkoznia kell továbbá, hogy a nemzetiség képviseletét vállalja, a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

A jelöltség feltétele az is,

hogy a jelöltnek legyen választójoga, azaz ne legyen eltiltva a közügyek gyakorlásától, ne töltse börtönbüntetését vagy intézeti kényszergyógykezelését. A választópolgár nemcsak a saját lakóhelyén, hanem bármely településen indulhat jelöltként, de egy személy egyszerre csak egy települési, egy területi és egy országos önkormányzati jelöltséget fogadhat el.

Jelölőszervezetnek olyan bejegyzett társadalmi szervezet tekinthető – kivéve a pártokat – amelynek alapszabályban rögzített célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete, illetve legalább három éve működnie kell. A nemzetiségi választáson indulni kívánó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kellett vetetniük magukat valamely területi választási bizottságnál vagy az NVB-nél. A jelöltbejelentésre nyitva álló határidő előtt három nappal valamivel több mint száz a bizottságok által nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma.

A nemzetiségi választáson a választás megtartásának feltétele, hogy településenként és nemzetiségenként legalább annyi jelölt (három vagy öt) induljon, ahány tagú a települési nemzetiségi önkormányzat. Ha azonban nincs elegendő jelölt, a választás elmarad, és már csak a következő, öt év múlva esedékes általános választáskor van mód települési nemzetiségi önkormányzati választás megtartására.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük