Harrach Péter Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjének egy terjedelmes írást tett közzé a Vasárnap.hu. portálon a „keresztény szabadságról” címmel. A Városi Kurír az eszmefuttatást eljuttatta Gábor György vallásfilozófusnak, aki kérésünkre az alábbiakban reagált rá.

Láthatóan alapfogalmak hiányoznak

Harrach szövege annyira primitív, ostoba és tudatlan, hogy egyszerűen értelmetlennek tartanám ezzel a konyhateológiával vitába szállni. Láthatóan alapfogalmak hiányoznak, összefüggésekről nincs tudomása a szerzőnek, teológiai-vallásfilozófiai műveltsége a nullához közelít, az egész szöveg olyan, mintha a pártállami időszakban keletkezett volna, afféle agitpropos brosúrába szánva.

Ócska, tudatlan, hazug közhelyekből építkező textus

Most párt-teológiai agitpropos brosúrák készülnek, orrba-szájba. Visszhangozzák ezt a „keresztény szabadság” fogalmát, közben nem tudják, mi az „ingyenes kegyelem” (amúgy nem katolikus, hanem kifejezetten protestáns fogalom – lásd Luther és Kálvin), beszél a szabad akaratról, mintha az a kereszténység „találmánya” lenne, holott a szabad akarat abszolút zsidó (a héber Biblia, vagyis a biblikus hagyomány) felismerése és alapja (ráadásul a szabad akarat nagyon, mondhatni: lényegét illetően különbözik a katolikus és a protestáns hagyományban), és még folytathatnám, de a lényeg, amint azt fentebb is jeleztem: ócska, tudatlan, hazug közhelyekből építkező textus, amelyet, ha egyetemi hallgatóm mondaná egy vizsgán, már a második mondatát követően elköszönnék tőle.

Az eredeti cikk itt olvasható

2 HOZZÁSZÓLÁS

    • Ki a lófasz ez a georgeu “Dés”?
      Tanuljon meg szépen és tisztességesen magyarul beszélni!
      A hülye pösze!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét