A rendkívüli időjárás szó szerint mindent borít

A rendkívüli időjárás miatt, Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt – közölte a Mávinform és az Útinform szombat délelőtt.

A Mávinform közösségi oldalán több posztban is időrő. időre tájékoztatott a rendkívüli eseményekről. Legutóbb arról, hogy szombat reggel fakidőlés miatt leszakadt a felsővezeték Dombóvár alsó és Csoma-Szabadi között. A helyreállítás délre várható, ezért Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszokat állítanak forgalomba.
Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani – hívták fel a figyelmet.

Bakony környéke

Szintén fakidőlés miatt a Bakonyban is vonatpótló autóbuszok közlekednek a Győr-Veszprém vonalon, Zirc és Veszprém között – írta a Mávinform egy másik bejegyzésben.
Az Útinform tájékoztatása szerint az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 150-es kilométerszelvényben lévő Hanság pihenőt mindkét oldalon lezárták, mivel a viharos erejű szél egy nagyméretű fát kidöntött az elektromos vezetékre, és ezért szünetel az áramszolgáltatás.

Rendkívüli Időjárás

Hétvége
Szombaton a még napközben is viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél ígérkezik a legmeghatározóbbnak időjárási szempontból. Emellett változóan napos időben felhőátvonulások, felhősödések zavarhatják meg a napsütést, illetve elszórtan futó záporok is kialakulhatnak (eső, havas eső).

Vasárnap országszerte mérsékeltebb légmozgás valószínű. Erőteljesebb lehűlés kezdődhet. Hajnalban országosan gyenge vagy mérsékelt fagy valószínű és napközben is +5 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Felhős és naposabb területek, időszakok váltakoznak. Elvétve lehet hózápor. Estére ígérkezik tartósabb felhősödés, illetve a nyugati országrészbe gyenge hóesés is.

Lehűlés
Hétfőn hajnalban, reggel többfelé kialakulhat erősebb, -5 fok alatti igazi téli fagy, és helyenként napközben is fagyos maradhat a levegő. Többnyire fagypont köré emelkedik várhatóan a hőmérséklet. Délelőtt lehet több felhő, míg délután több napsütés. Az átmeneti felhősödések mellett itt-ott lehet rövid hószállingózás. A keleti országrészben ismét felerősödhet a szél.

Keddre alapvetően napos idő ígérkezik, de élénk, olykor erős ÉK-i szél fúj és a hajnali mérsékelt, néhol erősebb fagyot követően napközben is többfelé maradhat fagypont alatt a hőmérséklet.

Szerdára hasonlóan napos, valamivel kevésbé szeles és néhány fokkal enyhébb idő körvonalazódik. Ahogy ezt korábban már megírtuk.az Eumet segírségével.

(Képünk, illusztráció.)