A szavazóhelyiségek megnyitásával vasárnap reggel 9 órakor kezdődött a voksolás Spanyolországban. A választók este 20 óráig adhatták le szavazataikat az ország 8131 településén és városában, több mint 23 ezer helyszínen.

A választásra jogosult 36,9 millió spanyol állampolgár közül több mint 2 millióan szavazhattak külföldről, a legtöbben, több mint 420 ezren Argentínából. A spanyol választók 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek.

A szocialista párt megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő vasárnap este Madridban, a szavazatok 93 százalékos feldolgozottságánál.

A bejelentés szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 122 mandátummal végzett az élen,

míg a korábbi erőjelzéseknek megfelelően a Néppárt (PP) kapta a második legtöbb szavazatot. Ezzel együtt a konzervatívok eddigi legrosszabb választási eredményüket könyvelhetik el a megszerzett 65 mandátummal, ami hatalmas vereség eddigi 134 mandátumukhoz képest.

A további sorrend:

  • Ciudadanos (jobboldali liberális, 48-49),
  • Podemos (baloldali, 42-45),
  • Vox (jobboldali populista, 36-38).

A többi mandátumot a regionális pártok szerezték meg. Bár sem a bal-, sem a jobboldal nem szerzett abszolút többséget, várhatóan Sánchez marad a miniszterelnök a Podemos mellett egyes regionális pártok támogatásával. A voksolást magas részvétel mellett rendezték, 2015-höz képest hét százalékkal többen szavaztak. Barcelonában 17 százalékos volt az emelkedés.

Nem hallottuk már 11 éve, hogy a szocialista párt megnyerte a választásokat

– kezdte beszédét Pedro Sánchez főtitkár, spanyol miniszterelnök vasárnap éjjel a párt madridi székháza előtt összegyűlt ünneplő tömeghez szólva, miután kiderült, hogy a szavazatok 28,7 százalékát megszerezve, győzedelmeskedtek az  előrehozott parlamenti választásokon.

“A spanyolok egyértelműen azt akarják, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozza és vezesse az országot a következő négy évben”

– fogalmazott a hivatalban lévő kormányfő, akinek szavait többször is elnyomta az egybegyűltek örömujjongása és lelkes skandálása. A politikus szerint a szocialisták győzelmével “a jövő nyert és a múlt veszített”.

“Világos üzenetet küldtünk Európának és a világnak, hogy le lehet győzni a tekintélyelvűséget és a visszafejlődést”

– jelentette ki, hangsúlyozva, hogy egy haladó, a jövőbe tekintő országot akarnak létrehozni. A PSOE vezetőjével egyszerre állt nyilvánosság elé Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke Madridban, aki pártja választási eredményét nagyon rossznak nevezte.

“A Néppárt nyerni szeret”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy mostantól az elveszített szavazatok visszaszerzéséért fognak dolgozni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét