Connect with us

Kerítésen innen

A Szombathelyi Haladásnak nincs igazolt focistája, képviselője, gyakorlatilag megszűnt – Egy valamilye van: 15 milliárdos stadionja

A Szombathelyi Haladásnak nincs igazolt focistája, képviselője, gyakorlatilag megszűnt - Egy valamilye van: 15 milliárdos stadionja
Megosztás

Dübörgünk, meg az éjszaka nem ér véget és addig tart a meccs, amíg nem győzünk….. Szlogen és közmillárdokból megépült stadion még van Szombathelyen, egy valami hibádzik: a club és a csapat, azok ugyanis érdeklődés és pénz hiányában megszűntek.

Közleményben tudatták

„Kedd délután megtartotta tulajdonosi taggyűlését a Szombathelyi Haladás Kft.

A mai volt az ügyvezető igazgató Szántó Erzsébet utolsó hivatali napja és mivel a taggyűlés nem választott helyette új ügyvezetőt, a cég hivatalos képviselő nélkül maradt. Lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról a többségi tulajdonos Haladás Marketing Kft. képviselője, Homlok Tibor is és az önkormányzat delegáltja, Unger Richard. Az Illés Akadémia delegáltja már korábban lemondott. A taggyűlésen egyértelművé vált, hogy a Szombathelyi Haladás Kft-nek nincs már igazolt labdarúgója. Eldőlt az is, hogy a Szombathelyi Haladás Kft. visszavonja NB III.-as nevezését

– amit ideális esetben – a Haladás VSE, vagy az Illés Akadémia kaphatna meg.”

Folyosói pletyus….

2024 májusában volt novum, hogy „az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága a mai napon helybenhagyta az elsőfokú döntést, így a Szombathelyi Haladás férfi labdarúgócsapata a 2024/25-ös szezonban már biztosan nem indulhat az NB II.-ben” – állt a klub honlapján.

A Haladás azon kevés NER-csapatok egyike, mely végül rosszul járt a közbeszerzéseken gyarapodó tehetős tulajdonosával.

Homlok Zsolt már azelőtt a csapat környékén mozgolódott – leginkább szponzorként és az egyesület elnökeként –, hogy 2022 nyarán ténylegesen tulajdonosa lett a csapat mögött álló gazdasági társaságnak.

A klub nem felelt meg az MLSZ által támasztott pénzügyi kritériumoknak. A legfontosabb ok, amiért a bizottság nem látta biztosítottnak a „vállalkozás folytatásának elvét”, az a reklámbevételek elmaradása volt.

Már megint Mészáros…..

Tudva a tulajdonos környezetében bekövetkezett változásokat, nincs is nagyon min meglepődni. Homlok Zsolt ugyanis nemcsak tulajdonosa, de zászlóshajó cége, a közbeszerzéseken sokáig jól szereplő Homlok Építő Zrt. egyik fő szponzora is a csapatnak.

Homlok azonban tavaly év elején elvált Mészáros Lőrinc lányától, ennek következtében pedig kiesett a pikszisből. Mészárosék kirakták Homlok cégét az egyik nagyobb projektből, és más munkához sem jutott alvállalkozóként a piacon.

Drasztikusan visszaestek összességében is a Haladás bevételei:

843 millió forint után már csak 319 millió forint folyt be a kasszába.

Egyéb bevételként 458 milliót számoltak el a korábbi 215 millió után, ám ez a növekedés leginkább csak technikai tényező eredménye. Valaki ugyanis elengedett egy 268 millió forintos kötelezettséget, vagyis ezt az összeget nem kell visszafizetnie a Haladásnak. Mindezek nyomán a 2022-es egymilliárd forintot is meghaladó büdzsé mintegy 30 százalékkal 777 milliósra zsugorodott.
A kiadásokat ugyanakkor egyáltalán nem tudták kordában tartani, aminek

a végeredménye egy 416 millió forintos masszív veszteség lett.

Mivel ezt semmiképp nem bírja el a cég saját tőkéje, szinte borítékolható, hogy a jogszabályoknak megfelelő működés érdekében egy nagyobb összeget kellene a tulajdonosnak betennie a cégbe. Jelen helyzetben azonban nagy kérdés, hogy vajon miből?

A Haladás története jól példázza, mi történik, mi történhet akkor egy NER-lovag által tulajdonolt focicsapattal, ha az adott személy kiesik a pikszisből, és vállalkozásainak működését gyakorlatilag ellehetetlenítik a piacon.

Stadion

2016-os hír volt, hogy „…hófehér külső, fedett lelátó, majdnem tízezer ülőhely, két TV-stúdió – a látványtervek és a hivatalos infók szerint ilyen lesz az UEFA IV. kategóriának megfelelő új Rohonci úti stadion, hivatalos nevén a Haladás Sportkomplexum. A jól hangzó tervek megvalósítását a kormány az ország költségvetéséből fizeti. Az Átlátszó szerint a kormány elhatározta, hogy összesen 15,2 milliárd forintot szán a Sportkomplexum felépítésére. Az elmúlt két hónapban ez már a második alkalom, hogy módosítani kell a számokat. Hivatalosan úgy fogadták el a 13,1 milliárdos árajánlatot, hogy korábban a kormánytól csak 9,6 milliárd forintra volt ígéret, a különbözetet pedig még Szombathely költségvetéséből sem lehetett volna pótolni. A kiszivárgott hírek szerint már akkor létezett egy „titkos kormányhatározat” arról, hogy a város megkapja a hiányzó összeget.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis nem csupán a 13,1 milliárdot – a Swietelsky-ZÁÉV nyertes pályázatának összegét – hagyta jóvá erre a célra. További kétmilliárddal fejelte meg a szombathelyi stadionberuházásra elkülönített forrást. 

2017-ben derült ki, hogy az elkészült stadionnak nem sikerült megoldást találni az üzemeltetésére. Így aztán jobb híján az építettő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-re bíznák a dolgot, az önkormányzat pedig bérleti díjat fizetett.

Kapcsolódó

Szerző