A szúnyogcsípés nem semmi —  ne ess pánikba, de kezeld a helyén

Itt a szúnyog invázió. Ezek a kellemetlen rovarok, nagyon sok idegtépő percet, mit percet órákat okoznak csípésükkel. Támadásaik kivédhetetlenek, de csökkenhet a számuk az intenzitásuk, és  a szúnyogcsípés  helye kezelhető is.

 

Fontos, hogy a kertünkben tenyésző szúnyoglárvák fejlődését is megakadályozzuk

A szúnyoglárvák állóvizekben, tavakban, folyók közelében, lápos, mocsaras területeken vagy rizsföldeken fejlődnek, bábozódnak be és kelnek ki, a kifejlett egyedek is a nedves, meleg környezetet kedvelik. Házunk közelében ne legyenek a szúnyoglárvák számára megfelelő helyek, így például ne hagyjunk vizet az öntözőkannákban, tisztíttassuk ki az eldugult esőcsatornát, fedjük le az esővízgyűjtő tartályt! A vizet az esővíztárolókból legalább hetente egyszer öntsük ki vagy hasznosítsuk locsolásra. Kerti medence esetében a lárvatenyészésre szolgáló víz kezeléséről kell gondoskodni a lakossági felhasználás céljaira alkalmas kis kiszerelésű, granulátum vagy tabletta formájú szúnyoglárvairtó szerekkel. Az adott készítmény címkéjét figyelmesen olvassa el és tartsa be annak előírásait az alkalmazás során! Az S-metoprén hatóanyagú termékeket tilos használni (dísz)halak tartására szolgáló medencék, illetve élővízzel összeköttetésben lévő vízgyülemek kezelésére!

Hogyan enyhíthető a csípés okozta viszketés?

A csípés helyére tehetünk hideg vizes borogatást, bekenhetjük hűsítő kenőcsökkel vagy gélekkel. A csípés helyét nem szabad vakarni, különben elfertőződhet és begyulladhat a seb. Az elfertőződött sebet fertőtlenítő szerrel kell bekenni és mielőbb orvoshoz kell fordulni! Ilyenkor tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet. Az emlékeztető oltást tízévente kell beadatni. Ha külföldi tartózkodás során érte szúnyogcsípés, tájékoztassa róla orvosát!

(Olvassa el a teljes cikket a WEBBetegen)

szúnyogcsípés

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük