Áderék szóltak, hogy gyorsan kéne 200 millió

Hangfelvétel bizonyítja: Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője, az első Orbán-kormány oktatási minisztere arról beszélt, miért kellett sietve támogatást adni az Aquaprofit Zrt.-nek.
[mnky_ads id=”10551″]
Elnök Úr, mi van má’? – Pálinkás József egy belső megbeszélésen munkatársai előtt Áder Jánosnak címezve poénkodott, amikor úgy érzete csőbe húzták. Az államfő környezetéből érkezett kérésnek megfelelően megtett mindent, hogy időben meglegyen a pénz az államfőnek fontos budapesti Víz Világtalálkozó magyar sztártalálmányának legyártásához, ám egy ideig úgy nézett ki, hogy a rendkívüli gyorsasággal megadott 200 milliós támogatás ellenére nem készül el a napelemes víztisztító konténer.
[mnky_ads id=”10552″]

A 24.hu birtokába került hangfelvétel szerint az államfő környezetéből a hivatalos utat megkerülve lobbiztak a cég támogatásáért.

2016 novemberében még nem volt Magyarország ellensége az ENSZ. A Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) meghívottjai között volt a világszervezet számos vezető tisztségviselője, sőt maga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is küldött videoüzenetet a megnyitóra, amit Áder János köztársasági elnök beszéde után mutattak be a Millenárison.

Az Áder János számára széles körű nemzetközi figyelmet biztosító rendezvény előkészítésébe azonban kis hiba csúszott, késésben volt a házigazda standjának fő helyére szánt magyar találmány megvalósítása. Már csak pár hónap volt hátra a megnyitóig, amikor kiderült, hogy még jelentős összegű támogatásra is szüksége lenne az Aquaprofit Zrt.-nek az IWAT (Intelligent Water Aid Technology) névre keresztelt mobil ivóvíz-előállító konténerének elkészítéséhez.

A 24.hu információja szerint a problémát úgy oldották meg, hogy Áder János környezetéből odaszóltak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba, hogy kellene egy kis segítség. Mégpedig 200 millió forint.

A víztisztító előállítója így mentesülhetett a szokásos eljárásrend alól, néhány hét alatt megkaphatta a pénzt. Egy ilyen típusú műszaki berendezés tervével normál esetben ki kellett volna várni a megfelelő pályázat kiírását, majd a beadási határidőt, a formai bírálatot, a külsős tartalmi bírálatot, a döntéshozatalt és a szerződéskötést.

A cégtől a 24.hu nem kapott választ arra a kérdésre, hogy a világtalálkozó után gyártottak-e további darabokat az IWAT-ból, vagy csak a prototípus készült el belőle a világtalálkozóra.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Áder, az okostojás

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük