Adok-kapok a Fideszen innen és már túl

A hatalom sáncain belül minden konszolidáció belső harcokat vált ki, hiszen a háborúhoz szokott apparátcsikok nem tudnak leállni, így azután egymásnak esnek és megy az adok-kapok. Úgy tűnik, éppen ez zajlik most a Fidesz nevű hatalmi spanyolfal mögött is. Ezt látszik megerősíteni Pálinkás József már nálunk is feldolgozott, Magyar Hangnak adott interjúja és az ATV oldalának összeállítása is.

Elemzők: Harc folyhat a Fideszen belül

“A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt”

– ezt Pálinkás József, a Fidesz korábbi oktatási minisztere mondta a Magyar Hangnak, a már említett és sokat idézett interjújában. A kormányszóvivő azt mondta, a korábbi miniszter csak megsértődött, amiért leváltották a Innovációs minisztérium éléről. A Policy Agenda elemzője szerint pedig inkább egy Fideszen belüli belső harc rajzolódik ki – írja az ATV.

És megint Kovács szóvivő

„Egy volt akadémiai elnök, miniszter, fontos tisztségeket betöltő politikus esetében is azért azt lehet mondani és azt szeretném mondani, hogy a sértődés az nem jó tanácsadó”

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint csak a sértettség beszél Pálinkás Józsefből, aki már a CEU ügyében is szembe ment a kormányzati támadással. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén Palkovics László váltotta Pálinkást a Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén.

A Policy Agenda vezető elemzője szerint Pálinkás nyilatkozata arra mutat rá, hogy harc folyhat a Fideszen belül – bár a korábbi miniszter szerinte nem a Fidesz teljes politikáját kritizálta.

Kiss Ambrus szerint fontos, hogy amikor ezeket a nyilatkozatokat nézzük, akkor ne azt lássuk, hogy Pálinkás a Fidesz ellen, vagy a kormány ellen beszél.

“A kormányon belüli egyes érdekcsoportok ellen beszélnek, hiszen azért nehéz azt mondani egy 2018 tavaszáig egy erős hivatalt ellátó személyre, hogy ő kormányellenes lenne”

– mondta az elemző.

Hozzátette:

az interjúból az válik nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz túl nagy ahhoz, hogy ne forduljanak elő benne ideológiai és kulturális nézeteltérések.

A kérdés csak az, – tesszük hozzá – hogy ezek a nézetkülönbségek mikor eszkalálódnak kezelhetetlenné?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük