Agyemigráció: milyen jövő vár arra az országra, amelyiknek szó szerint elmegy az esze?

Az ünnepen természetesen állami kitüntetéseket is átadtak. Én most nem azt vizslatom, ki kapta politikai okokból, ki a tudományos teljesítménye alapján a plecsnit, éppen ellenkezőleg, elfogadom, hogy mindenki – na jó majdnem mindenki – megérdemelte.

A Kásler-beszéd

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, a Magyar Érdemrend Középkereszt, valamint a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú mestere elismeréseket adták át.

Kásler Miklós jobbján hű államtitkárával Rétvári Bencével ünnepi beszédében azt mondta, hogy:

a kitüntetettek a természetet, az élővilágot, az embert, a gondolatokat, a művészeteket tanulmányozták és új utakat, megközelítéseket találtak a gondolatok birodalmában”, a tudományokban, valamint a kultúrában.

Azt az apróságot most ne firtassuk, mit értett a miniszter azon, amikor arról beszélt, hogy:

“az államalapító Szent István király kijelölte a magyarság helyét Európában és a világban is.”

De azért ne fogadjuk el fenntartás nélkül, hogy István egy állandóan ágáló, a nyugattal és a haladással szembemenő országról álmodott.

A számok tükrében…

Most inkább nézzünk körül, hogy a 75 kitüntet közül hányan tartoznak valamilyen formában az éppen az ünnep előtt kiherélt MTA kötelékébe! A vizsgált csoport számaránya meglehetősen magas, 19 fő, ami azt jelenti, hogy a negyede az összes kitüntetettnek. Ez a szám persze jóval magasabb lenne, ha az összes kitüntetett közül csak a tudomány köréből érkezetteket vennénk alapul és a többieket, a művészeket, népművészeket, stb. figyelmen kívül hagynánk, de ne legyünk kicsinyesek, hiszen így is kiválik, mennyire hazug az a kormányzati állítás, hogy az MTA nem áll feladata magaslatán.

Persze tudom, hogy az ország legfőbb baja most nem éppen az, ami a tudósokkal történik, de azt is tudom, hogy aránylag rövid időn belül azzá válhat, mert a kormány éppen most intézte el, hogy a jövőben nem agyelszívásról kell majd beszélnünk, hanem agyemigrációról. Az egyik legfontosabb, legidőszerűbb kérdés tehát így szól:

milyen jövő  vár arra az az országra, amelyiknek szó szerint elmegy az esze?

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Agyemigráció: milyen jövő vár arra az országra, amelyiknek szó szerint elmegy az esze?

  • 2019.08.18 - 13:00
    Közvetlen hivatkozás

    Olyan jövő felé megy az ország,amit ez az “elment agyú” kormány kijelöl neki, úgy látszik senkinek sincs “jobb öllete!”

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük