„Ajándék Putyinnak” – Civil kurázsi ukrajnáért

Több mint 385 millió koronát (6,468 milliárd forint) gyűjtött össze nyolc hónap alatt a cseh civil szféra Ukrajna támogatására. A pénzt mintegy 100 ezren – cseh lakosok, cégek, civil szervezetek – adták össze – közölte hétfőn Martin Ondrásek, a Dárek pro Putina (Ajándék Putyinnak) ironikus elnevezésű kezdeményezés egyik szervezője.

Tomás tank

Martin Ondrásek abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az összegyűlt pénzből elsőként beszerzett tankot, amely a cseh sajtóban a Tomás nevet kapta, a napokban sikeresen bevetették az ukrajnai harcokban. Tekintettel az ügy érzékenységére, részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra – mutatott rá a CTK hírügynökség.
A tankon kívül lőszereket, 15 Viktor nevű mobil légvédelmi rendszert, mentőkocsikat és drónokat küldött a cseh civil szektor Ukrajnába – mondta Martin Ondrácek. Az adományokat a prágai ukrán nagykövetséggel egyeztetve vásárolták meg – tette hozzá. A kezdeményezés hozzájárult annak a két páncélozott teherautónak mentőkocsivá történő átalakításához is, amelyet a cseh jegybank adományozott neki erre a célra.
A Dárek pro Putina kezdeményezés az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulója alkalmával nagyszabású tüntetést és koncertet szervez Prága központjában – közölte Martin Ondrásek.

A Magyarországi Evangéliumi Testvéközösség is segít

Karácsony másnapján indultak legutóbb adományokkal Ukrajnába Iványi Gáborék. Az általuk vitt élelmiszer, gyógyszer mosógép menekülttáborba, iskolába, kórházba került. Élelmiszer, gyógyszerek, ruhák, mosógépek, egyebek mellett ezeket vitték a háború sújtotta Ukrajnába legutóbbi látogatásukkor Iványi Gáborék – számolt be róla az RTL.

Iványi Gábor közösségén kívül természetesen más magyar civilek is segítenek az ukránoknak.

Kapcsolódó: