Akar segíteni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben? Töltse ki ezt a kérdőívet!

A Szegedi Tudományegyetem járványmodellező csoportja is vizsgálja, hogyan védekezhetünk a koronavírus-járvány ellen. Az adatgyűjtését és a kutatók munkáját az állampolgárok is segíthetik.

MASZK

Magyar Adatszolgáltató Kérdőív néven hoztak létre egy online és anonim módon kitölthető kérdőívet a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének kutatói, hogy modellezni tudják az új típusú koronavírus magyarországi terjedését. A MASZK célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázis épüljön, amely segít megérteni a kórokozó terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módok szülessenek – írják a kapcsolódó honlapon.

A kutatók szerint a korszerű matematikai modellekkel pontosabb becsléseket lehet adni a járvány fő paramétereire,

előrejelzéseket tenni a jövőbeli terjedésre, kiértékelni az eddigi intézkedések hatását, esetleg újabbakat javasolni. Egy betegség elterjedésének matematikai modellezését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja.

A koronavírus kapcsán készült kérdőívet ide kattintva éri el. A kérdések két csoportra oszlanak:

  • a kutatók egyrészt általános demográfiai adatokat kérnek be,
  • a másik részben pedig a napi tevékenységgel összefüggő kérdésekre kell válaszolni.

Az első rész kérdéseit egyszer kell csak kitölteni, a második csoportba tartozókat viszont naponta lenne ideális. A kitöltés 5-10 percet vesz igénybe.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest