Háború

IJ és KL szíriai kurd testvérpár polgárháborús övezetben éltek, és a harcoló felek mindegyike be akarta őket sorozni. Mivel nem akartak háborúzni, Európába menekültek. Szerbiában várakoztak, amíg beléphettek a tranzitzónába. Mindkettőjük kérelmét elutasították, és az ételt is megtagadták tőlük. IJ és KL öt és fél napon át nem jutott ételhez, végül Magyarország ismét csak a strasbourgi bíróság döntése miatt hagyott fel az éheztetéssel. A férfiak nem kaptak menekültstátuszt.


Elfogult bíróságok

A Kazahsztánt 1984 óta vezető keménykezű diktátor, Nurszultán Nazarbajev politikai ellenfelével, Muhtar Abljazovval akart leszámolni. A kazah BTA bankot vezető ellenzéki politikusnak és munkatársainak menekülniük kellett az országból. Kazahsztán az Interpollal kezdte köröztetni az EU-ba menekült banki vezetőket. Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Csehország is hasonlóan kezelte a sikkasztással megvádolt kazahok ügyét: nem adták ki őket Kazahsztánnak. Ezt tanácsolta egyébként az ENSZ, az Amnesty International és a Human Rights Watch is.

A férfi ügye sok tekintetben emlékeztet Gruevszkiére, de míg az Orbánnal barátságot ápoló elítélt egy hét alatt megkapta a védelmet, a kazah üzletember ügyét évekig húzták, majd a hatóságok visszaküldték a férfit Kazahsztánba, ahol börtönbe zárták. A magyar állam ebben az időben alakított ki magas szintű kapcsolatokat a kazah állammal.

Rendőri túlkapások

Az orosz Torubarovnak vállalkozóként napi élménye volt a korrupció és belügyi szervek önkényeskedése, ez késztette nyílt politizálásra. A kormánypártéval ellentétes politikai véleményt azonban az orosz állam üldözi. Az üzletember előbb Ausztriában kért menedéket, ahol orosz megkeresésre kiadatási őrizetbe helyezték, és a börtönben torkon szúrták. Majd Csehországból toloncolták ki, anélkül, hogy menedékkérelemét elbírálták volna.2013 decemberében a zöld határon át jött Magyarországra Ukrajnából. Rögtön menedéket kért, de kérelmét az állam elutasította, mint a pécsi bíróság 2015-ben kimondta, jogellenesen. A bíróság ezek után ismét megállapította, hogy Torubarov a nemzetközi védelem iránti kérelme nem tagadható meg. Magyarország ezek után mégis megtagadta a védelmet a férfitól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét