говорите по-русски? Nem? Akkor irány Paks!

A Paks II. erőmű munkásait hat csoportban, összesen 60 órában szándékoznak oroszul taníttatni. Ez alatt kellene elsajátítaniuk a szláv nyelv írásjegyeit és a szakkifejezések helyes használatát. Sok más mellett azon is izgulhatunk, hogy jó nyelvérzékkel megáldott embereket vegyenek fel, nehogy félreértsenek valamit!

Gatyafelkötés! – indul a fejtágítás!

Az orosz nyelvoktatásra egyértelműen a paksi bővítés miatt van szükség, hiszen az új blokkok építkezésénél számos orosz szakember dolgozik majd. A Magyar Nemzet szúrta ki a közbeszerzési értesítőben, hogy nyelvtanár kerestetik. Vagyis már nem, mert megvannak a befutók: a közbeszerzést két oktatási intézmény nyerte meg, a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ Oktatási Központ Kft. (KOTK) és a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft.

A lap munkatársa felhívta a cégeket, amelyek közül az elsőnél azt az információt kapta, hogy jelenleg nem oktatnak orosz nyelvet, a másiknál pedig nincs anyanyelvi tanára, de ők legalább foglalkoznak a nyelvvel.

Annak fényében, hogy a pályázati kiírás szerint a két hónapos időtartam alatt

“nukleáris, erőmű-gépészeti, környezetvédelmi, nukleáris biztonsági, villamosenergia-termelési, sugárvédelmi, vegyészeti, irányítás-technikai és üzemeltetési szakszavakat kell elsajátítani és alkalmazni, illetve alapszintre kell eljutniuk a nyelvismeretben.”

lehet, hogy nem ártana a legmagasabb szintű tudással és oktatási koncepcióval rendelkezőket csatasorba állítani. A kiírásban az is szerepel, hogy a résztvevők A1–A2, vagyis alapszintre jussanak el a nyelvi képzés során – ami körülbelül a betűk ismeretét, valamint a megszólalni képes szintet jelenti.

A lap megkérdezett egy diplomás orosznyelv-tanár pedagógust, aki szerint ennyi idő alatt egy ennyire speciális szaknyelvet megtanulni szinte lehetetlen. Ha ugyanis valaki nulláról indul előbb meg kell tanulnia a cirill betűket, illetve az orosz ábécét, amelyre olvasási és megértési szinten nagyjából 40–50 óra alatt képes egy diák. A nyelvtanár tapasztalata szerint ennyi idő alatt csupán néhány egyszerűbb alapkifejezést lehet magabiztosan elsajátítani.

Arról egyáltalán nem szól a fáma, hogy milyen tankönyvből, milyen módszer alapján és egyáltalán egyen-, vagy személyre szabott módon tervezik-e az oktatását azoknak, akik felelős beosztásba kerülnek.

A paksi cég instruktorokat is fog képezni az orosz munkások fogadására, amire a Paks II. Zrt. nettó 442 millió forintot szán a következő öt év folyamán.

(forrás: mno.hu)

Süllyed a paksi reaktor

Ehhez pofa kell! – naperőművet építtet a kormány Paksra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük