Akkor most ki fújja a passzátszelet? – Puzsér önállósította magát

Az MSZP szerint a Fidesz célja az oktatási rendszer átalakításával az volt, hogy kiszórja a gyerekeket az oktatásból. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt választmányi elnöke kedden Budapesten, az V. kerületi Egyetem téren tartott sajtótájékoztatón elmondta, tankötelezettség korhatárának 18-ról 16 évre csökkentésével 100 ezer gyermek került ki a közoktatásból – végzettség nélkül.

A szakképzést teljesen szétverték

A szocialista országgyűlési képviselő szerint a legnagyobb problémákkal a szakképzés küzd, amelyet az elmúlt években sikerült teljes mértékben szétverni.

Kunhalmi Ágnes a Szakképzés 4.0 című stratégiát ismertetve azt mondta, a szakgimnáziumi érettségi átalakításával a kormány beismeri, nem lehet érettségi nélkül kiengedni a tömegeket a szakképzésből. Szerinte a tankötelezettség végzettséghez kötésével pedig azt ismerik be, hogy hiba volt a tankötelezettség korhatárának leszállítása.

Elmondta, a stratégiában vannak elfogadható elemek, de tartanak attól, hogy az ahhoz kapcsolódó jogszabályokból kimaradnak majd a jótékony intézkedések.

Ma már alapvető lenne az érettségi megszerzése

Hozzátette: nem jó, ha keretszámot határoznak meg a gimnáziumi képzésre. A szakmunkásképzés után ne szűnjön meg az érettségi megszerzésének lehetősége nappali tagozaton és 18 éves korig mindenkinek biztosítsák az érettségi megszerzését – szorgalmazta.

Jelezte azt is, támogatják a szakszervezet azon követelését, hogy 350 ezer forint legyen a szakképzésben oktató tanárok kezdő bére.

Siralmas állapotban a nyelvoktatás

Kálló Dániel, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje kiemelten fontosnak nevezte a nyelvtudást, de szerinte a kormány intézkedései nem segítik annak megszerzését. A magyar nyelvoktatás siralmas állapotban van, kevés a nyelvtanár, nagy létszámúak a csoportok – részletezte.

A tavaly egyetemre felvételizettek 50 százalékának volt csak nyelvvizsgája – mondta, kitérve arra, hogy ma a szakképzésben tanulók 20 százalékának sikerülne a nyelvvizsga.

Volt kérdés arról, hogy Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje kiszállt a fővárosi előválasztásból, illetve feltételeket szabott az azon történő részvételre. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megteremtette a győzelem esélyének politikai feltételeit Budapesten, összefogásukat elvtelennek nevezni igazságtalan. „Nehogy már úgy csináljunk, hogy négy párt hülye, s csak a másik kettő fújja a passzátszelet helyesen” – fogalmazott. Hozzátette: aki jön, az jön, aki nem, az kimarad és magára vonja a választók haragját, hiszen az LMP és a Jobbik szavazói is összefogáspártiak.

Puzsér az őt támogató LMP jóváhagyása nélkül döntött

Szólt arról is, hogy Vágó Gábor, az LMP listavezetője azt mondta egy tévéinterjúban, Puzsér Róbert az LMP jóváhagyása nélkül döntött, valamint pártja szeretné folytatni a tárgyalásokat. Majd ha hozza magával Puzsér Róbertet és meggyőzi, akkor szeretettel látják – közölte Kunhalmi Ágnes.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Rónai kosarat kapott Puzsértól – mi a baja az ATV-vel?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük