Államosítás ezerrel, a csütörtöki áldozat a Magyar Tudományos Akadémia

A költségvetés tervezetéből sok minden kiolvasható, például az is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatásairól a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium dönt a jövőben.

Államosított tudomány

A Magyar Tudományos Akadémia kiterjedt kutatóintézet hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz – írja a hvg.hu.

Az MTA vezetését hideg zuhanyként érte a hír,

akik a kutatóintézetek államosításának az első lépését látják a tervben. Ez a döntés sokkal érzékenyebben érinti a magyar tudományos életet még a CEU elleni támadásnál is, hiszen lényegében a teljes tudományos élet függetlensége és súlya a saját ügyeibe való beleszólásban kerül veszélybe. Ezután tehát Palkovics dönthet majd arról, milyen kutatásokat folytassanak az MTA intézetei. Az Akadémia önállóságának ilyen mértékű csorbítására az ötvenes évek óta nem volt példa.

A tudományos akadémia feladata kettős:

  • működteti a köztestületet, aminek igazából az MTA másik funkciója ad súlyt, ez pedig a kutatóintézet-hálózat fenntartása. Ez a kutatóintézet-hálózat nagyjából a magyar tudományos kutatások egyharmadát termeli ki, de vannak olyan területek, ahol ez a szám magasabb.
  • számos egyetemmel működik együtt. Most ezt a funkciót vehetik el teljesen a tudományos akadémiától, ami azt jelentené, hogy csak a súlytalan köztestületi funkció maradna. Tehát lényegében kiherélnék az intézményrendszert ezzel a döntéssel.

További, korábban az MTA költségvetésében szereplő tételek is átkerültek Palkovics minisztériumához, így a Lendület programra szánt 3,2 milliárd forint, és a fiatal kutatók támogatásának több, mint egy milliárdos alapja. Szintén kikerült az MTA kompetenciái közül az Európai Uniós és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatása szánt csaknem 700 millió forintos, az infrastruktúra fejlesztésre szánt több mint félmilliárd forintos kerete is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük