Connect with us

Egészségünkre!

Allergiások, figyelem! – Pollenhíradó

allergia
Megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése szerint egyre több embert érint a környezeti eredetű tényezők által is okozott allergia. Ez hazánkban körülbelül 2,5 millió embert érint, és minden tizedik személy érzékeny a parlagfű pollenjére.

A nyár zordabb arca

Az átmeneti pollenszezon után megérkezett a nyári gyomok szezonja. A pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is.

Az útifűvirágpora országosanközepes, helyenként magaskoncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony.

A fák közül országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus-és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélékpollenje.

A kültéri allergén gombák közül az Alternariaspóra száma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Védekezés?

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be- tanácsolja az antsz.hu.

Néhány jó tanács

  • Figyelje meg a helyi pollenjelentést és a pollenszórás ideje alatt lehetőleg keveset tartózkodjon kültéren.
  • Szellőztessen: vidéken 19 és 24 óra között, a városban pedig reggel 6 és 8 óra között. Ezekben az időszakokban a legalacsonyabb pollenterhelés és ennek megfelelően a pollenallergia tünetei is a legenyhébbek.
  • Ahhoz, hogy fellélegezhessen, érdemes eső után szellőztetni, vagy kimenni a friss levegőre.
  • Ne a hálószobában vegye le az utcai ruhát, mert az a szabadban polleneknek volt kitéve.
  • Akasszon fel a nappaliban és a hálószobában nedves törölközőket. Így a levegőben szálló polleneket fel tudja fogni, s számuk valamelyest csökkenthető.
  • pollenallergia esetén a ruhákat nem a szabadban szárítsa!!!!

Kapcsolódó

allergia

Szerző