Álmosd felébredt és végleg elzavarta a sikkasztás gyanújával perbe fogott fideszes polgármestert 0 251

Álmosd

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöksége üdvözli az Álmosd lakosainak vasárnapi döntését, és  Örülnek annak, hogy közel két  éves jogi csűrcsavarás után, ismét van polgármestere a településnek. szerkesztőségünk részleteket közöl a közleményükből.

Előzmények

 A megyei szocialisták az elmúlt időszakban többször kifejezték, értetlenül állnak a történtek előtt. Köteles Istvánt, a község korábbi, Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott polgármesterét, sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt, a bíróság 2016 júliusában felfüggesztette mint  polgármestert, majd 2017 júniusában – nem jogerősen – megszüntette tisztségét. Újabb jogi huzavona után, a másodfokú bíróság döntésével 2017. októberében jogerősen felmentette Kötelest  választott funkciójából. A törvényszék szerint az alperes súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel. Ezzel megnyílt az út, az időközi polgármester választáshoz.

Meggyőződésünk, hogy a huzavonának a település látta kárát. A fideszes többségű testület – általunk ismeretlen okokból–nem oszlatta fel magát, így hozzájárult ahhoz, hogy a községnek mintegy két évig nem volt választott vezetője.

Vasárnap az 1600 lelkes faluban a 1426 választásra jogosultból, 892 fő élt alkotmányos jogával, Az érvényes voksok száma, 885 volt. A magas, valamivel több, mint 60 százalékos részvétel mutatja, az álmosdi embereknek elegük volt abból, hogy fejük felett döntsenek róluk.

A választás végeredménye

Komoly jelzést kapott a voksoláson, képviselőtestület  illetve a volt polgármester is. A falu békét akar, elege van a Fideszen belüli helyi csatározásokból, saját kezükbe vették sorsuk irányítását-hangoztatják a szocialisták. Vitathatatlan  döntésük jelzi, hogy nem kívánnak a politika eszközévé válni.


Tóth Sándorra, aki függetlenként indult a választáson, 342 fő voksolt. A második helyen végzett jelölt, 183 szavazatot kapott. A nagy különbség mutatja, hogy az itt élők erős felhatalmazást adtak a megválasztott új polgármesternek. A település ugyanakkor “ítéletet” mondott a volt polgármesterről is, aki a történtek ellenére elindult a választáson. A 22 megszerzett szavazat  kétséget kizáróan mutatja: a falunak elege volt  a mutyikból, a lenyúlásokból, a tisztázatlan ügyekből. Elegük volt a mindezt megjelenítő fideszes volt polgármesterből is.

A továbbiakban a Hajdú-Bihar megyei szocialisták gratulálnak Tóth Sándornak, Álmosd új polgármesterének. Bízunk abban, -írják, hogy megválasztásával a falu népe megnyugszik, a békés építkezés időszaka következik. Tennivaló pedig akad bőven, hiszen a falu nem tartozik a megye legfejlettebb települései közé.

Forrás: Pallás György az MSZP Hajdú-Bihar megyei ügyvivője                                                    Moczok Gyula az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz választókerületi elnöke

Előző cikkKövetkező cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

Fogadj örökbe! 0 0

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Fogadj örökbe! című kötetet az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mutatta be Pécsett szombaton.

Az örökbefogadás az eb egész életére szól

Zsigó Róbert a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél tartott eseményen elmondta: a Szabad a gazdi elnevezésű kampány oldaláról ingyenesen letölthető, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek által nyomtatott formában is igényelhető útmutató tartalmaz minden olyan információt, amely az örökbefogadók felkészüléséhez, felelős állattartóvá válásához szükséges.

A helyszínen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a kiadvány azoknak szól, akiknek még sohasem volt kutyájuk, de szeretnének örökbe fogadni egyet. A döntés előtt át kell ugyanis gondolniuk, mire vállalkoznak, mert ha szem előtt tartják az állat érdekeit is, az örökbefogadás az eb egész életére szól.

Az útmutatóból megtudható, milyen szempontok szerint választhatunk „ideális négylábú társat” magunk mellé, melyek a kutya örökbefogadásának jogi feltételei, mekkorák a tartási költségek és hogyan lehet megkönnyíteni az összeszoktatást.

Zsigó Róbert utalt rá, hogy a Fogadj örökbe! nem az első kiadvány a 2013-ban az Agrárminisztérium és a Nébih által indított, felelős állattartást népszerűsítő, a kutyák vásárlása helyett az örökbefogadásukra, továbbá az ivartalanításukra ösztönző Szabad a gazdi nevű programban. Korábban megjelent a Kutyakötelesség című kötet a kutyatartáshoz kapcsolódó jogszabályokkal foglalkozott, a Harmóniában együtt című pedig óvodásokhoz és iskolásokhoz szólt.

Csökkent az állatmenhelyekre bevitt kóbor kutyák száma

Az elmúlt években nőtt az állatvédelemre fordítható forrás: a pénzből ebrendészeti telepek, kutyamenhelyek korszerűsítése valósulhat meg és több, az állatvédelmet szolgáló intézkedés is történt. Ilyen volt a kutyák kötelező chipezése, a jelölést, nyilvántartást segítő ebadatbázis létrehozása is – jegyezte meg.

Az államtitkár rámutatott, ennek köszönhetően csökkent az állatmenhelyekre bevitt kóbor kutyák száma, s 80 százalékra emelkedett az állatmenhelyekről örökbefogadott kutyák aránya.

Zsigó Róbert szólt arról, hogy hat éve folyik a menhelyi kutyák ivartalanításának programja. Kiemelte, az ivartalanítás a kóbor kutya-populáció „mederben tartásának” leghatékonyabb módja.

Farkas Tamás, a Misina vezetője azt hangsúlyozta, hogy nő az örökbefogadásai kedv Magyarországon, ezért a Szabad a gazdi nevű program keretében készült kiadványok nagyon fontosak az állatotthonok, -menhelyek számára.

Minden kutya egyéniség

Azt szeretnénk, ha az emberek ne csak megsajnálják ezeket a kutyákat, hanem felelősségteljesen örökbe is fogadnák – fogalmazott. Hozzáfűzte, minden kutya egyéniség, örökbefogadás előtt meg kell ismerni a viselkedését, az életkörülményeit.

Farkas Tamás az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Misina jelenleg 250 kutya ellátásáról gondoskodik. Tavaly 605 kutya került hozzájuk, több mint 500-at sikerült örökbe adniuk.

Szavai szerint ez a jó arány annak is köszönhető, hogy az egyesület telephelyét sokan látogatják. Az évi 22 ezer vendég nagy része gyermek, akik közül sokan szüleikkel visszatérnek és örökbefogadott kutyával mennek haza.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

A kutyák embersége

 

Amilyen a gazda, olyan a macskája 0 1

a macskák is kommunikálnak a gazdival

A macskatulajdonosok személyiségvonásai hatással lehetnek házi kedvencük viselkedésére és jólétére – állapították meg az angliai Lincolni Egyetem és a Nottingham Trent Egyetem kutatói.

Akár a gyerekek

A PLOS ONE című tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint háromezer, döntően Nagy-Britanniában élő macskatulajdonos bevonásával készült. A kutatás részeként a szakemberek saját személyiségvonásaikról kérdezték a résztvevőket, valamint a macskájuk viselkedéséről, egészségi állapotáról és életmódjáról is kifaggatták őket – írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a szülő-gyermek kapcsolatokat vizsgáló korábbi kutatások.

Az emberi személyiséget vizsgáló tanulmányok például kimutatták, hogy a szülői neuroticizmus negatív hatással lehet a gyerek jólétére, ami megmutatkozhat a gyengébb fizikai és mentális egészségben vagy az általánosságban nézve alacsonyabb életminőségben.

A mostani vizsgálat kimutatta, hogy a macskatulajdonosok esetében a szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus magas szintje negatív hatással lehet a háziállat jólétére.

Pozitív személyiségjegyek, pozitív hatás

A magas fokú neuroticizmussal jellemezhető macskatulajdonosok továbbá nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a macskájuknak „viselkedési problémája van”, ami fokozott agresszivitásban, szorongó/félénk magatartásban nyilvánul meg, emellett ezeknél az állatoknál gyakoribb a stresszel összefüggő betegség, a folyamatos orvosi kezelés, valamint a túlsúly.

A macskatartók pozitív személyiségjegyei ugyanakkor szintén hatással vannak a háziállat viselkedésére.

A magas fokú lelkiismeretességgel jellemezhető macskatulajdonosok házi kedvenceinél például kevésbé észlelhető szorongás, agresszivitás és elkerülő magatartás.

„Nagyon sok állattulajdonos családtagként tekint a házi kedvenceire, erős kötődést alakít ki velük. Ezért nem meglepő, hogy a háziállatainkra hatással van, ahogy viselkedünk velük, ahogy kezeljük őket. A gazdik többsége a legjobbat akarja a nyújtani a macskájának és a mostani eredmények rávilágítanak, hogy milyen nagy hatással lehet a személyiségünk a háziállatunk jólétére” – mondta Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Theo lett az év macskája, mert megmentette gazdája életét

Hadd lengjen az a kutyafül a szélben! 0 1

kutya

A vicces kutyás videók nem is olyan viccesek. A monitor előtt ülve nevetünk, de a forgalomban nem szívesen találkoznánk a furcsa felfogású gazdikkal.

Easy rider, öcsém!

Nézze meg ezt a videót, /Dog riding on motorcycle gas tank/ és mindjárt eszébe juthat, hogy bizony látott már ilyet jártában-keltében. Első reakciónk a mosoly, hiszen háziállataink, különösebben a vagányabb jelleműek imádják, ha hátracsapja a fülüket a menetszél, a spéci motoros szerkókat pedig elviselik, ha ettől a gazdinak jobb a kedve.

Kockázatos

Ha egy kicsit utánagondolunk, felidézhetjük emlékeinkben a mellettünk elhúzó autókat is, amelyek utasterében félmázsás kutyus üldögél, jobb esetben a hátsó ülésen. Amíg a sofőr nem kényszerül blokkolva fékezésre, ez is vidám családi jelenet — de horror is lehet belőle…

Nem is kell a blokkoló fékezésre gondolni, hiszen még egy szokásos szeretetgesztusból is baj lehet… Emlékezetes egy csúnya frontális ütközéses baleset, amely egy háromtagú család kórházi ápolásával végződött. A csattanást okozó, szemből jövő autóban a vezető a kutyájával utazott, a kutyus pedig úgy látszik, annyira de annyira élvezte az utazást, hogy lelkesedésében előre mászott és megnyalta gazdája arcát. A vezető meglepetésében elrántotta a kormányt, és ebből lett a baj…

Ne egy európai körúton debütáljon a kutyus!

Mi az, amire feltétlenül ügyeljünk, ha négylábú barátunk velünk jön egy hosszabb útra?
Meg kell oldani, hogy az utasunk ne zavarhassa a sofőrt. Hirtelen fékezéskor is maradjon stabil a helyzete az utastérben. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a fékezésnél akár többmázsás erővel csapódhat előre a kutya teste – a következmények pedig félelmetesek.

Ha a kutya nem utazik rendszeresen, akkor ehhez szoktatni kell. Vagyis ne egy több ezer kilométeres túrával indítsunk, jó lesz egy környékbeli kiránduláson megkezdeni a szoktatást.
Örüljünk tehát együtt az utazásnak kedvenc négylábú családtagunkkal, de amit előrelátással megtehetünk, azt mindenesetre tegyük meg.

Vicces állatportrékat bőven talál még portálunkon.

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás