Álmosd felébredt és végleg elzavarta a sikkasztás gyanújával perbe fogott fideszes polgármestert

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöksége üdvözli az Álmosd lakosainak vasárnapi döntését, és  Örülnek annak, hogy közel két  éves jogi csűrcsavarás után, ismét van polgármestere a településnek. szerkesztőségünk részleteket közöl a közleményükből.

Előzmények

 A megyei szocialisták az elmúlt időszakban többször kifejezték, értetlenül állnak a történtek előtt. Köteles Istvánt, a község korábbi, Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott polgármesterét, sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt, a bíróság 2016 júliusában felfüggesztette mint  polgármestert, majd 2017 júniusában – nem jogerősen – megszüntette tisztségét. Újabb jogi huzavona után, a másodfokú bíróság döntésével 2017. októberében jogerősen felmentette Kötelest  választott funkciójából. A törvényszék szerint az alperes súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel. Ezzel megnyílt az út, az időközi polgármester választáshoz.

Meggyőződésünk, hogy a huzavonának a település látta kárát. A fideszes többségű testület – általunk ismeretlen okokból–nem oszlatta fel magát, így hozzájárult ahhoz, hogy a községnek mintegy két évig nem volt választott vezetője.

Vasárnap az 1600 lelkes faluban a 1426 választásra jogosultból, 892 fő élt alkotmányos jogával, Az érvényes voksok száma, 885 volt. A magas, valamivel több, mint 60 százalékos részvétel mutatja, az álmosdi embereknek elegük volt abból, hogy fejük felett döntsenek róluk.

A választás végeredménye

Komoly jelzést kapott a voksoláson, képviselőtestület  illetve a volt polgármester is. A falu békét akar, elege van a Fideszen belüli helyi csatározásokból, saját kezükbe vették sorsuk irányítását-hangoztatják a szocialisták. Vitathatatlan  döntésük jelzi, hogy nem kívánnak a politika eszközévé válni.

Tóth Sándorra, aki függetlenként indult a választáson, 342 fő voksolt. A második helyen végzett jelölt, 183 szavazatot kapott. A nagy különbség mutatja, hogy az itt élők erős felhatalmazást adtak a megválasztott új polgármesternek. A település ugyanakkor “ítéletet” mondott a volt polgármesterről is, aki a történtek ellenére elindult a választáson. A 22 megszerzett szavazat  kétséget kizáróan mutatja: a falunak elege volt  a mutyikból, a lenyúlásokból, a tisztázatlan ügyekből. Elegük volt a mindezt megjelenítő fideszes volt polgármesterből is.

A továbbiakban a Hajdú-Bihar megyei szocialisták gratulálnak Tóth Sándornak, Álmosd új polgármesterének. Bízunk abban, -írják, hogy megválasztásával a falu népe megnyugszik, a békés építkezés időszaka következik. Tennivaló pedig akad bőven, hiszen a falu nem tartozik a megye legfejlettebb települései közé.

Forrás: Pallás György az MSZP Hajdú-Bihar megyei ügyvivője                                                    Moczok Gyula az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz választókerületi elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük