Általános iskolai tanárokat toboroznak érettségifelügyelőnek – azok névsorát is kérik, akik nem vállalják!

A PDSZ tudomására jutott, hogy már általános iskolai tanárokat toboroznak a május 4-ei érettségi lebonyolítására. A kedden levelet kaptak az általános iskolai igazgatók, hogy gyűjtsék össze a 50 év alatti, érettségin felügyeletet vállaló pedagógusok névsorát.

Listázás indul?

„A táblázatot intézményi összegyűjtésben kérjük, határideje 2020. április 22. munkaidő vége a tanügyi referenseknek. A nemleges válaszokat is várjuk megküldeni.”

Ebből is látható, hogy előfordulhat, nem lesz elég felügyelőtanár az érettségin, nemcsak azért, mert több pedagógusra van szükség a normális érettségi menetéhez képest, hanem azért is, mert sokan vannak a 60 év körüli, a járvány tekintetében veszélyeztetett tanárok – írta a PDSZ közösségi oldalán.

Szabadságra menetel a megoldás?

“Visszajelzésekből tudjuk, hogy voltak, akik kérték, hogy idős szüleik ápolása, krónikus betegség, vagy más veszélyeztető tényező miatt ne osszák be őket felügyeletre, illetve éltek azzal a munkavállalói joggal, hogy szabadságot kértek az érettségi napjaira a veszély elkerülése érdekében.

 az érettségin nem lesz kötelező a maszk viselése, pedig nem tudni, hányan mennek el olyan tanulók, akik fertőzöttek, ezért joggal tagadhatja meg a munkavégzést különösen az, aki valamilyen okból veszélyeztetett.”

Tanár, diák és családjuk egyformán veszélyeztetett a érettségi idején

“A PDSZ azonban nemcsak a tanárok védelmében követeli az immár egyre szürreálisabb körülmények közötti érettségi elhalasztását. Amit a kormány végig akar hajtani ugyanis nem számol azokkal a tanulókkal, akik szintén krónikus betegségek, allergia vagy egyéb ok miatt (pl. idős vagy beteg hozzátartozóval él egy fedél alatt) nem venne részt az érettségin. A mostani rendszer szerint nem tudhatja a diák, hogy lesz-e még esélye arra, hogy a későbbiekben, de még ez évben érettségit tegyen, és továbbtanuljon.

Ezzel a bizonytalansággal tehát akár olyan jelölteket is belekényszerítene a kormány a vizsgafolyamba, akik járvány idején nem kockáztatnák saját és mások egészségét.

Ennek ellenére a kormány ahelyett, hogy hallgatna a szakmai szakszervezetekre és szülői szervezetekre, és későbbre halasztaná az érettségit, most toborzóakcióba kezd a májusi érettségi keresztülvitele érdekében.”

A tankerület levele

“Tisztelt Intézményvezető Asszony!
Tisztelt Intézményvezető Úr!

A veszélyhelyzetben is megszervezésre kerülnek a 2020 május-júniusi időszakban az érettségi vizsgák. Mellékelten küldöm Maruzsa Zoltán államtitkát tájékoztató levelét.
A vizsgák időszakára kiemelt feladat a biztonság, ezért a korábbi évektől eltérően maximum 10 fő –minimum 1,5 m távolságra elhelyezve – vizsgázhat egy teremben. Ennek következtében nagyobb létszámra van szükség a felügyelet biztosításához. Ezt a tény még befolyásolja, hogy vannak krónikus beteg kollégák, akik más feladatra oszthatók be. Sajnos a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásában az érettségitől távolmaradásra buzdítja a támogatóit.
Fenntartóként, és pedagógusként is az érettségi zavartalan lebonyolítását segítve állunk az intézményeink mellett, segítjük a munkájukat.

Ehhez a feladathoz keresünk önkéntes pedagógus végzettségű kollégákat, akik felügyeletet vállalnának.

A mellékelt táblában foglalt adatokra van szükség a jelentkezőktől.

Kedves Kollégák, kérem minden vállalkozó kolléga segítségét. A vezetőktől pedig azt kérem, hogy azon a tanítási napon, ahol pedagógus felügyeletet vállal az érettségi lebonyolításában szervezzék át a tanítási napját, mentesítsék a tanítás alól.

A jelentkezők tartaléklistások lesznek

A táblázatot intézményi összegyűjtésben kérjük, határideje 2020. április 22. munkaidő vége a tanügyi referenseknek.

A nemleges válaszokat is várjuk megküldeni.

Pécs, 2020. április 21.

Üdvözlettel:

tankerületi igazgató”

A PDSZ válaszlevele:

“Tisztelt Tankerületi Igazgató Úr!

Ön a mai napon, azaz 2020. április 21-én fordult az általános iskolai igazgatókhoz azzal a kéréssel, hogy az igazgatók a 2020. május 4-én tartandó írásbeli érettségire általános iskolai tanárokat toborozzanak.

Levelében még a PDSZ-re is utal,

nevezetesen, hogy támogatóinkat arra sarkalljuk, hogy ne vegyenek részt az érettségin. Felhívom figyelmét, hogy a PDSZ ezt abból az okból teszi, mert veszélyesnek tartja mind a tanulók, mind a tanárok szempontjából az érettségit a járvány csúcsidőszakában. Feltehetően ezt az intézményvezetők is így látják, mikor a 60 év körüli kollégákat nem osztják be, de tudomásunk van arról, hogy országszerte kérték pedagógusok is, hogy ne számítsanak közreműködésükre – érthető okokból. Itt kell felhívnom figyelmét arra, hogy a munka törvénykönyve 54. §-a alapján akár az érettségi napján meg kell tagadni a munkavégzést:

„(1) A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését,

ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”
Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése szerint

„(2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését,

ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”
Az érettségin nem lesz kötelező maszk viselése. Hogyan tudják szavatolni, hogy egyetlen tanuló sem fertőzött? Márpedig a felügyelő tanárnak több órán keresztül egy légtérben kell lenni az érettségizőkkel, nem beszélve az érettségi előtt, közben és után szükséges adminisztratív munkáról. Erre Ön adatgyűjtésbe kezd, ráadásul úgy, hogy a nemleges válaszokat is kérik megküldeni! Eszerint Önök listázzák azokat a kollégákat, akik jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni a nem kevés veszéllyel járó tevékenységben.

Felhívom figyelmét arra, hogy a felügyelőtanár-toborzással egyébiránt elkéstek

A 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése szerint a megbízást a vizsgabizottság elnökének, a felügyelő tanároknak, a vizsgáztató tanároknak, a vizsgabizottság jegyzőjének és a helyetteseknek írásban, a tanév rendjében meghatározott első írásbeli vizsganap előtt legalább két héttel meg kell küldeni, illetve át kell adni. Ráadásul a felügyelő Önök április 21-én még csak gyűjtik a felügyelőtanárokat, holott a megbízásoknak már 2020. 04. 20-án az érintettekhez el kellett volna jutni. Ezek az utólagos megbízások tehát nem felelnek meg az érettségire vonatkozó hatályos jogszabályi előírásnak. Az pedig önmagában felháborító, hogy egy nem kis felkészülést igénylő, a tanulók életét alapvetően befolyásoló esemény lebonyolítására ilyen toborzási akciókon keresztül, az adott intézménytípusban nem tanító kollégák bevonásával kerülne sor, akik a felkérés visszautasítása esetén – lévén, hogy a nemleges válaszokat is gyűjtik – retorzióval is számolhatnak. Máskülönben mi értelme volna a nemleges válaszok gyűjtésének?

A PDSZ ezúton tiltakozik a tankerületi toborzóakció ellen,

amelynek részleteiről a közvéleményt tájékoztatni fogjuk. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy amíg a Maradj otthon! – elvárás érvényben van, senkinek, így Önöknek sincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem!

Ez az egészen elrugaszkodott kérés, amely az általános iskolai igazgatókat és az 50 év alatti általános iskolai tanárokat célozta meg, is alátámasztja azt, hogy 2020. május 4-én felelősséggel érettségit nem lehet szervezni.

Üdvözlettel: Nagy Erzsébet”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük