Április 30-ig stopos áron lesz hiánycikk az érintett élelmiszer? – A kormány meghosszabbította az élelmiszerárstopot

Meghökkentő élményben volt részem, amikor betértem a megszokott nem kisméretű sarki vegyesbe: közölte az amúgy az unokám hogyléte felől minden esetben kedvesen érdeklődő pénztáros, hogy a lisztből és a tojásból csak 1-et vehetek -szégyellem, de felhalmozóként 2-2 tettem a kosaramba belőlük- és “elkobozta” a megengedett számon felülieket. Erre este mit olvasok az MTI híradásban? Áprilisig ez lesz a módi….

Persze mindez “Brüsszel hibája”, mintha egy város tehetne róla…..

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot

– közölte az Agrárminisztérium kedd este az MTI-vel.

A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott:

az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet.

A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot

– tartalmazza a közlemény. A minisztérium tájékoztatása szerint Nagy István kiemelte:

az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amelyekhez olcsóbban jutnak hozzá.

Veszik, mint a cukrot, vagyis vennék….

Az AKI piaci árinformációs rendszer adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet – írta a tárca.
A közlemény szerint Nagy István kifejtette:

az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak.

Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek. Ennek a kötelezettségnek a betartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik.

A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartják, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogják meghozni – idézték a közleményben Nagy Istvánt.