Sorting by

×

Aranyos sármány sirató – Megmagyarázhatatlan öko-katasztrófa

Eltűnőben a kedves énekesmadár, ami az aranyos sármányokkal történik, egészen torokszorító. Megállítható-e az aranyos sármány állomány összeomlása?

1980-ban még 100 millióan voltak

Az aranyos sármány (Emberiza aureola) költőterülete nem is olyan régen még 16 millió négyzetkilométeren húzódott. Finnországtól egészen a Csendes-óceán partjáig és Japánig ptthon voltak! Ezen az óriási területen Kínán át Délkelet-Ázsiába repültek az átteleléshez a sármányok.

Az aranyos sármányok borzasztó sorsáról egy nemzetközi tudóscsoport tett közzé jelentést. A német, angol, orosz, finn és japán kutatók jelentését a Conservation Biology című szaklap közölte.
Ornitológusok becslése szerint 1980-ban az állomány világszerte még százmillió (!) egyedet számlált, 2013-ig azonban ennek tíz százalékára csökkent a populáció. Ezzel együtt az aranyos sármány eurázsiai elterjedési területe ötezer kilométerrel tolódott kelet felé. Oroszország európai részén szinte teljesen kihalt a faj.
Az említett tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta: egy ilyen óriási területen elterjedt faj egyedszámának ennyire gyors és erőteljes csökkenése nagyon ritka.
Kézenfekvő oka ennek a katasztrófának az, hogy Kínában őrült ütemben vadásszák le ezeket a madarakat, mert sajnos, a közhiedelem szerint a férfierőt növeli a fogyasztása… Nem is felejtik el soha megemlíteni ezt a tényt. Csakhogy a szakértők azt is hozzáteszik, még az évente milliós nagyságrendű gyilkolás sem magyarázat erre a drámai összeomlásra. Egyelőre nincs teljes magyarázat – pedig a többi énekesmadár előre jelezhető sorsa, és az újabb katasztrófák megelőzése érdekében sürgősen meg kellene találni!

Kapcsolódó

Csak egy rókaharapás, és a tyúkhúslevesből családtag lett

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.