Jean Asselborn: Orbán Viktor kormánya az uniós tagsággal játszik

Keményen lehordta Jean Asselbornt Szijjártó Péter, amiért a luxemburgi külügyminiszter a német Der Tagesspiegelnek adott interjúban bírálta a magyar kormányt. A Magyar Nemzet telefonon érte utol a luxemburgi tárcavezetőt, aki állítja, se Magyarországot, se magyar kollégáit nem gyűlöli. Csak látja, hogy az ország nagyon rossz felé halad.

A civilekkel szembeni intézkedések csak autoriter rendszerekben léteznek

– Szijjártó Péter szerint gyűlöli Magyarországot.

– Nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban. Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz. Ez a hozzáállás a rászorulókkal szemben egyáltalán nem tükrözi a keresztény értékeket, amelyeket Orbán Viktor oly büszkén védelmez Európában.

– Valóban a „Soros-tervet” próbálja végrehajtani?

– Soha nem találkoztam még Soros Györggyel, sőt, azt sem tudom, mi az a „Soros-terv”! De azt is mondta, hogy én migránspárti lennék. Ha megnézzük a számokat, mi itt, Luxemburgban, 600 ezren élünk, és 800 menekültet kell befogadnunk, amit meg is tettünk. Önök Magyarországon tízmillióan vannak, és ha jól tudom, kevesebb, mint 1500 embert kellene befogadniuk. Nem is értem. Szó sincs migránsok áradatáról! Az egész a szolidaritásról szól Görögországgal és Olaszországgal.

Minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült

– Akkor mi az ön álláspontja a migrációval kapcsolatban?

– Egyértelmű: a migrációnak határt kell szabni, de a genfi egyezmény értelmében menekültként elismert embereknek segíteni kell. Ha valakinek háború miatt kell menekülnie a hazájából, akkor nem beszélhetünk korlátokról. Van különbség migránsok és menekültek között: minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült. A magyarországi politika ugyanis szembemegy az Európai Unió elveivel. Egyszerűen nem tudom megérteni ezt a mentalitást. A magyar embereknek viszont meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára. Nagyon szomorú lennék, ha ez történne. Emlékszem, ’56-ban milyen sok magyar jött Luxemburgba, mert menekülniük kellett. És most azt mondani, hogy a szíriaiak mások, mint az oroszok vagy ukránok? Ez apartheid szolidaritás!

– Egy országot nem lehet csak úgy kirúgni az Európai Unióból…

– Jogilag valóban nem lehet, de ha egy ország olyan irányba megy, amely többé már nem követi az Európai Unió szellemét, amiért az egész szervezetet létrehozták, akkor vége van. Ez nem csak a szerződésekről szól, hanem arról is, hogy tagja vagy a közösségnek, vagy többé már nem? Elfogadod a szabályokat, vagy sem? Nem vagyunk ellenségek, mégis úgy vitatkozunk, mintha azok lennénk. Nem akarok egyetlen politikust sem támadni, de fel akarom hívni a figyelmet a veszélyekre. Tizennégy éve vagyok már külügyminiszter, de az Európai Uniónak eddig még soha nem kellett saját elveit védelmeznie. Nagyon veszélyes úton haladunk.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Egy hozzászólás itt: “Jean Asselborn: Orbán Viktor kormánya az uniós tagsággal játszik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük