Sport

Atlétikai vb 2023: Kilenc nap alatt 49 versenyszám Budapesten

atlétika

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közzétette a jövő évi budapesti szabadtéri világbajnokság programját, mely szerint kilenc nap alatt bonyolítják le az év sportági csúcseseményét.

A legutóbbi öt vb egyaránt tíz napon át tartott, a magyarországi időrend viszont egy nappal rövidebb, a viadal 2023. augusztus 19-én kezdődik és 27-én zárul

A világbajnokságon 49 versenyszámot rendeznek, a hat utcai versenyre pedig öt délelőttön kerül sor, csupán a férfi és női 35 kilométeres gyaloglás lesz egyazon napon. A pályaversenyeken minden döntő az esti programban szerepel, s minden nap legalább négy finálét láthatnak majd a nézők. Az utolsó két napon nyolc-nyolc finálé kapott helyet a programban, az esemény utolsó száma a női 4×400 méteres váltó döntője lesz.

A WA közleményében kiemelte, igyekeztek kedvezni azoknak, akik két egyéni számot vállalnak, s úgy alakították a programot, hogy ne legyen ütközés a 100 és a 200 méter, a 800 és az 1500 méter, 1500 és az 5000 méter, az 5000 és a 10 000 méter, a 20 és 35 kilométeres gyaloglás, a női 200 és 400 méter, illetve a női távol- és hármasugrás között.

Az időrend alapján a slágerszámok közül a férfi 100 méter döntőjét a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án 19.10 órától, a női vágtázók klasszikus versenyét pedig másnap 21.50-től tartják. A WA jelezte, hogy kisebb változtatások még elképzelhetők a menetrendben.

“Az időrend kiadása fontos mérföldköve a 2023-as budapesti világbajnokságnak, melynek rajtjáig már kevesebb mint egy év van hátra”

– emlékeztetett Sebastian Coe, a WA elnöke.

“Olyan programot igyekeztünk összeállítani, mely a legjobban szolgálja a versenyzők, köztük a magyar sportolók és nézők érdekeit” – mondta a közlemény szerint Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

“Sok verseny késő este lesz, mert az időjárás akkor lesz a legkedvezőbb az atlétáknak. Minden éjszaka izgalmasnak ígérkezik sok döntővel, és minden este lesz magyar a pályán, akit buzdíthat a közönség. A célunk, hogy a világbajnokság erősítse a magyar atlétikát és a legjobb eredmények szülessenek, amik a lehető legnépszerűbbé teszik ezt a csodálatos sportágat.”

Forrás: MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kozák Luca ezüstérmes 100 gáton!

VK – SPORT

About Author

Szólj hozzá!