Átment az MTA-csonkító törvény a parlamenti bizottságon

Ezzel megindul az eddig gyarapodó MTA csonkítástörténete, mondta el az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt az akadémiai dolgozókat képviselő Lőrincz Viktor.

A javaslat nyitánya egy jövendő pusztításnak

Elfogadta az Országgyűlés kulturális bizottsága az ITM törvényjavaslatát, amellyel elvennék az MTA-tól a kutatóintézeti hálózatát. A bizottsági ülésen felszólalt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) nevében Lőrincz Viktor, hosszasan sorolva, miért van baj a törvényjavaslattal, és miért nem igazak a kormány érvei. Beszédét az MTA szemlézte.

Az MTA története Széchenyi alapító mozzanata óta gyarapodástörténet volt,

„a jelenlegi javaslat azonban minden bizonnyal csak nyitánya egy jövendő csonkítás- és pusztulástörténetnek”.

A kutatóhálózat leválasztása ugyanis az MTA vagyonának megszerzésére irányul, gyakorlatilag akkor is kisajátítás, ha a törvény másként nevezi. Sérül a kutatás szabadsága, az új testület kevésbé lesz védett a politikai befolyástól, mint most. Az MTA közgyűlése mellett a fiatal kutatók sem értenek egyet a leválasztással – hiába.

Nem igaz, hogy

  • a kutatóintézeti hálózat 80 éve változatlan formában működne;
  • alulteljesítene, sőt, épp ellenkezőleg, az európai élbolyban van;
  • a kormány nem lát rá az MTA gazdálkodására, mert az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) látja el a felügyeletét, ide három tagot delegál a kormány, és a testület nem jelentett problémákat;
  • az ÁSZ és az Országgyűlés is ellenőrzi a közpénz elköltését.

„Ez a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. A javaslat megalapozatlan, nem támasztják alá tények. Nem derül ki belőle, hogy a tervezett intézkedések pontosan hogyan segítik elő a tudományos fejlődést”,

zárta beszédét Lőrincz. A bizottsági többség ennek ellenére megszavazta a javaslatot. Az MSZP-s és Párbeszéd-féle módosító javaslatokat leszavazták.

A Bizottságba nemrég meghívást kapott Lovász László MTA-elnök, de az ITM államtitkára miatt nem tudta kifejteni az álláspontját.

(Forrás: HVG)

Napi neba… : Lovász László professzort alázta a fideszes többség!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük