“Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek”- jelentette ki az Index birtokába került hangfelvételen Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában.

… és még mindig a bársonyszékében ül, és mint közszolgát tartjuk el…..

A felvételeken Palkovics László miniszter beszél az MTA elnökségéhez, és igyekszik megnyugtatni őket, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, és nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak. Ma már tudjuk, – írta a portál – hogy ezeknek az ígéreteknek pontosan az ellenkezőjét tette a kormány.

- Hirdetés -

Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek

– jelenti ki például Palkovics a hangfelvételen, hogy aztán idén májusban egy

„A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el” című sajtóközleményben mondja ki ennek ellenkezőjét. Ebben a közleményben egyébként az is szerepel, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

A portál megkérdezte az ITM-et, hogy mi történt a felvétel ideje óta, mi indokolta, hogy az ott elhangzott ígéreteknek éppen az ellenkezője történjen. A minisztérium kommunikációs főosztálya válaszában megismételte, hogy a kormány álláspontja egy éve lényegében változatlan. További indoklásként közölték:

A hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.

Végül leszögezték, hogy az MTA és a kutatóintézetek átalakítása mindenkinek jó,

„a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja”.

Az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot a tudományos közvélemény szinte egyöntetű tiltakozása ellenére benyújtották a parlament elé, és a kormánytöbbség azt minden bizonnyal meg is fogja szavazni. Ennek értelmében augusztustól:

  • Kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja.
  • A kutatóhálózat kikerül az MTA irányítása alól, az új szervezet irányító testületében a tagok fele kormánydelegált lesz. A kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben.
  • Az irányító testület delegáltjait és az elnököt a miniszterelnök nevezi ki.
  • Az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Forrás

Szabó Szabolcs közösségi oldalán ennyit fűzött hozzá a fentiekhez:

“Eddig is tudtuk, hogy hazudik, de most már hangfelvétel is van róla. Egy ilyen eset kapcsán illene lemondani. Mert legyen annyi tartása az embernek, hogy ha hazugságon kapják, akkor ne akarjon tovább miniszter lenni. Az meg csak tudományos fokozattal rendelkező kollégaként mondom, hogy tudós se nagyon akarjon lenni az, aki a kollégák személbe hazudik.”

Az Átlátszó blog szerint

„Elég a nagysikerű Csernobil c. filmsorozatot megnézni ahhoz, hogy lássuk, hova vezethet, ha a kormány számára problémás tudományos eredményeket elsüllyeszt és kellemetlenkedő kutatókat ellehetetlenít.
Az MTA kutatóintézetek függetlensége nem csak tudósok magánügye, nem csak elvont társadalompolitikai kérdés, hanem a biztonságunk is múlhat rajta.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét