Palkovics: Az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek

Palkovics László köntörfalazás nélkül kimondta a lényeget: az MTA úgy kerül pénzébe a regnálónak, hogy nem ő osztja azt ki a hozzá hű kutatóknak. A hangzatos “zemberek pénzét költik és nem tudják, mire”-duma a Fidesz hatalomra kerülése óta jellemzi minden általuk elvert forint útját és ez a valós probléma. 

Ezért akarják valójában bezúzni az MTA-t

Az átalakítás lehetséges okát fejtegetve Mellár Tamás azt mondta, hogy az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg. A legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben “kiprivatizálni”.

A következő uniós ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van – tállítja Mellár Tamás független országgyűlési képviselő (hvg.hu)

 

Palkovics Lászó: “…a kutatás, a tudomány és az innováció kiemelt érték…”

Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet

– mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés… című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.

Még nem elég?! A cél az MTA (azaz Széchenyi) vagyonának megkaparintása

Palkovics László hangsúlyozta:

a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen.

A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja

– közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és az alapkutatások között.

az kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre.

Hogy Orbán is értse! – Focihasonlattal magyaráz az MTA

A kormány szándékai egyértelműek – (ebben nincs vita!)

a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások.

Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni,

aminek az eredménye lehet alapítványi modell, de más is – jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani.

az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek. A kormány máshogy szeretné finanszírozni a kutatási tevékenységet, ettől nem félni kell, hanem meg kell látni benne a lehetőséget 

Ágyúra verébbel – MTA-ügyben megszólalt a Professzorok Batthyány Köre is

A miniszter a kormány alapelvének nevezte, hogy érték nem veszhet el.

Nincs még döntés az alapítványi modellről, de látni kell, hogy nem csak közalkalmazotti státusban lehet kutatni, ahogy azt a vállalati kutatóközpontok bizonyítják

– mondta el, hozzáfűzve: az állam tovább szeretné növelni a kutatói munkahelyek számát.

Palkovics László felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy az európai kutatóintézetek is hatékonyan tudjanak reagálni a változó világ kihívásaira, hiszen az európai kutatás most nem versenyképes Amerikával vagy Kínával szemben.

Mint elismerte, 2002 óta a kutatásra fordított közösségi források szintje nem változott, ebben elmondása szerint van tennivaló, ám ennek a hasznosulás áttekintésével kell együtt járnia. Pénteken találkozik legközelebb az MTA vezetésével és gyors megegyezésben bízik

MTA elveszíti függetlenségét, nemzetközi kapcsolatait, tudományos műhelyek mennek tönkre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük