Az Al-Kaida terroristái kihasználják a szörnyű földrengés okozta káoszt

A földrengés és az Al-Kaida terroristái. A 7,8-es erősségű földrengés következtében Szíriában a hétfő éjjeli hivatalos mérleg szerint közel 1500-an haltak meg, a szomszédos Törökországban pedig majdnem 3 ezren, a sérültek száma tízezres nagyságrendű.

A földrengés

„A hétfői észak-szíriai súlyos földrengést kihasználva az Iszlám Állam terrorszervezet több tagja megszökött egy börtönből a térségben”

közölte a büntetés-végrehajtási intézet egyik illetékese az AFP francia hírügynökséggel.

A török határ melletti Rajo katonai börtön lakói között az épületben is károkat okozó katasztrófát kihasználva kezdődött lázadás, és ennek során körülbelül húsz fogvatartottnak, köztük több terroristának is  sikerült kimenekülnie. írja az Origó.

A börtönben közel 2000-en raboskodnak, közülük 1300-at gyanúsítanak azzal, hogy a szíriai háborúban is részt vevő Iszlám Államhoz tartozik. Sok foglyul ejtett kurd fegyverest is őriznek a börtönben, amely a Törökország támogatását élvező erők ellenőrizte területen található. Megerősítette a börtönlázadás tényét a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) is.

Magyarország

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét a földrengés miatt. Azt írta:

„RÉSZVÉTEMET SZERETNÉM KIFEJEZNI A TRAGIKUS TÖRÖKORSZÁGI FÖLDRENGÉST KÖVETŐEN. IMÁDKOZUNK AZ ÁLDOZATOK CSALÁDJAIÉRT. UTASÍTOTTAM A MAGYAR HATÓSÁGOKAT, HOGY AZONNALI SEGÍTSÉGET NYÚJTSANAK TÖRÖKORSZÁG SZÁMÁRA.”

Novák Katalin köztársasági elnök Recep Tayyip Erdogan elnöknek küldött levelében  részvétét fejezte ki és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a facebook-on jelentkezett, megemlítve a belügyminisztert is:

„TÖRÖKORSZÁG, A TÖRÖK NEMZET MAGYARORSZÁG ÉS A MAGYAR NEMZET BARÁTJA. TERMÉSZETES, HOGY EBBEN A BAJBAN IS TÖRÖK BARÁTAINK MELLETT ÁLLUNK, ÉS SEGÍTÜNK, AMIBEN TUDUNK” – SZÖGEZTE LE. (…) A BELÜGYMINISZTER FELVETTE A KAPCSOLATOT TÖRÖK KOLLÉGÁJÁVAL, ÉS MAGYARORSZÁG EGY, KUTATÁSBAN ÉS MENTÉSBEN KOMOLY TAPASZTALATOKAT SZERZETT EGYSÉGET AJÁNLOTT FEL” 

 

Hasonló